Seul'den Washington'a Kritik Öneri: Kuzey Kore İçin "Kademeli" Nükleer Plan
Güney Kore Lideri Lee Jae Myung, G7 Zirvesi'nde ABD Başkanı Trump ile bir araya gelerek Kuzey Kore çıkmazını aşacak yeni bir strateji sundu: "Önce üretimi durduralım, sonra silahsızlanmayı konuşalım."
G7 Liderler Zirvesi, Kore Yarımadası'nın geleceğini şekillendirebilecek kritik bir diplomatik hamleye sahne oldu. Güney Kore Devlet Başkanı Lee Jae Myung, ABD Başkanı Donald Trump ile gerçekleştirdiği ikili görüşmede, Pyongyang'ın nükleer programına karşı radikal bir strateji değişikliği önerdiğini açıkladı. Lee, sorunun çözümü için tek seferlik büyük bir anlaşma yerine, zamana yayılan "kademeli bir yaklaşım" benimsenmesini teklif etti.
Orta Doğu Modeli Kuzey Kore'ye Uymaz
Zirve sonrası görüşmenin perde arkasını paylaşan Güney Kore Lideri Lee, Washington ve Seul hattındaki yaklaşım farklarına ve geçmiş diplomatik hatalara dikkat çekti. ABD Başkanı Trump’ın, Kuzey Kore henüz nükleer güç konumuna erişmeden önce zamanında ve etkili adımlar atılamamış olmasından duyduğu pişmanlığı dile getirdiğini aktaran Lee, şu anki tablonun çok daha hassas bir diplomasi gerektirdiğini vurguladı.
Kore Yarımadası'nın kendine has dinamikleri olduğunu belirten Lee Jae Myung, "Kuzey Kore'nin nükleer krizini, Orta Doğu'daki bölgesel sorunları çözüme kavuşturma yöntemleriyle bir tutamayız. Buradaki realite tamamen farklı" diyerek net bir çizgi çekti.

İlk Hedef: Nükleer Malzeme Üretimini Kilitlemek
Seul yönetiminin önerdiği "kademeli yaklaşım", Kuzey Kore'yi tamamen nükleer silahlardan arındırmayı hedefleyen uzun vadeli bir takvimin ilk ve en kritik adımını oluşturuyor. Bu plana göre, Pyongyang'dan hemen tüm silahlarından vazgeçmesini istemek yerine, ilk aşamada ülkedeki nükleer malzeme üretiminin tamamen durdurulması ve mevcut kapasitenin dondurulması hedefleniyor.
Güney Kore kanadı, üretimin durdurulmasının ardından güven artırıcı adımlarla birlikte nihai nükleer silahsızlanma sürecine geçilmesini savunuyor. Devlet Başkanı Lee, bu esnek ve gerçekçi çözüm planının ABD Başkanı Trump tarafından masaya yatırılacağını ve değerlendirileceğini de sözlerine ekledi.