Yeni Birlik Gazetesi Gündem GAZİANTEP'E FÜZE Mİ ATILDI, DÜŞTÜ MÜ? İran’dan ateşlenen balistik mühimmat ne oldu, parçalar Antep’e mi düştü?

GAZİANTEP'E FÜZE Mİ ATILDI, DÜŞTÜ MÜ? İran’dan ateşlenen balistik mühimmat ne oldu, parçalar Antep’e mi düştü?

Gaziantep’e füze mi atıldı, düştü mü? İran’dan ateşlenen ve Türk hava sahasına yönelen balistik mühimmat NATO hava savunma sistemleri tarafından imha edildi. Füzenin bazı parçalarının Gaziantep’te boş arazilere düştüğü açıklandı.

Türkiye’nin güney sınırına yakın bölgelerde yaşanan gelişmeler kamuoyunun dikkatini çekti. İran’dan ateşlenen bir balistik mühimmatın Türk hava sahasına yöneldiği tespit edilmesinin ardından savunma sistemleri devreye girdi. Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre mühimmat NATO hava ve füze savunma unsurları tarafından havada etkisiz hale getirildi. Olayın ardından bazı parçaların Gaziantep’te boş arazilere düştüğü bildirildi. Peki Gaziantep’e füze mi atıldı, gerçekten füze düştü mü? İşte resmi açıklamalar ve yaşanan gelişmeler.

Gaziantep’e füze mi atıldı, düştü mü? İran’dan ateşlenen balistik mühimmat ne oldu?

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), İran’dan ateşlenen bir balistik mühimmatın Türk hava sahasına yöneldiğinin tespit edildiğini açıkladı. Yapılan değerlendirmelerin ardından NATO’ya bağlı hava ve füze savunma unsurları devreye girdi.

Bakanlık açıklamasına göre söz konusu mühimmat Doğu Akdeniz’de konuşlu NATO savunma sistemleri tarafından havada imha edildi. Böylece mühimmatın Türkiye topraklarına ulaşması engellenmiş oldu.

MSB tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“İran’dan ateşlenip Türk hava sahasına giren bir balistik mühimmat Doğu Akdeniz’de konuşlu NATO hava ve füze savunma unsurları tarafından etkisiz hale getirilmiştir.”

Bu müdahale sayesinde olası bir riskin önüne geçildiği bildirildi.

İmha edilen füzenin parçaları Gaziantep’e mi düştü?

Yetkililer tarafından yapılan açıklamalara göre havada imha edilen balistik mühimmatın bazı parçaları Gaziantep’te boş arazilere düştü.

Olayın özellikle Şahinbey ilçesi semalarında gerçekleştiği belirtildi. Parçaların yerleşim yerlerine değil, boş alanlara düşmesi nedeniyle herhangi bir olumsuz durum yaşanmadı.

Yetkililer tarafından yapılan değerlendirmelerde:

Can kaybı yaşanmadığı

Yaralanan kimsenin bulunmadığı

Yerleşim alanlarında zarar oluşmadığı

bilgileri paylaşıldı.

Olayın ardından güvenlik birimleri bölgede inceleme başlattı.

NATO hava savunma sistemi nasıl devreye girdi?

Türkiye’nin NATO üyesi olması nedeniyle hava savunma sistemleri zaman zaman ortak koordinasyonla çalışabiliyor. Bu olayda da Doğu Akdeniz’de konuşlu NATO hava ve füze savunma unsurları devreye girerek müdahale gerçekleştirdi.

Balistik mühimmatın yönü ve rotası radar sistemleri tarafından tespit edildi. Ardından savunma sistemleri zamanında angaje edilerek mühimmatın Türk hava sahasında ilerlemesi engellendi.

Uzmanlar, bu tür savunma sistemlerinin özellikle balistik füze tehditlerine karşı erken müdahale imkânı sağladığını belirtiyor.

Ankara’dan Gaziantep’teki füze olayına ilk açıklama

Olayla ilgili Ankara’dan ilk açıklamalardan biri Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından yapıldı. İletişim Başkanı Burhanettin Duran, gelişmenin ilk andan itibaren yakından takip edildiğini belirtti.

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“İran’dan ateşlenip ülkemize yöneldiği tespit edilen bir balistik füze, Gaziantep’in Şahinbey ilçesi semalarında NATO hava ve füze savunma unsurları tarafından zamanında angaje edilerek etkisiz hâle getirilmiştir. Olayda herhangi bir can kaybı ya da yaralanma yaşanmamıştır.”

Açıklamada ayrıca tüm kurumların koordinasyon içinde hareket ettiği vurgulandı.

Türkiye hava sahasına yönelik tehditlere karşı nasıl önlem alıyor?

Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Türkiye’nin hava sahasının korunmasına büyük önem verdiği ifade edildi.

Bakanlık açıklamasında şu mesaj dikkat çekti:

“Türkiye, iyi komşuluk ilişkilerine ve bölgesel istikrara büyük önem vermektedir. Ancak ülkemizin topraklarına ve hava sahasına yönelen her türlü tehdide karşı gerekli tüm adımlar kararlılıkla ve tereddütsüz atılacaktır.”

Yetkililer ayrıca vatandaşlardan ve medya kuruluşlarından resmi açıklamalar dışındaki bilgilere karşı dikkatli olunması çağrısında bulundu.

Hatay’da da benzer bir füze olayı yaşanmıştı

Son dönemde bölgede yaşanan gerilim nedeniyle benzer bir olay kısa süre önce de gündeme gelmişti.

Yetkililerin verdiği bilgilere göre daha önce de İran’dan ateşlendiği belirtilen bir balistik mühimmat Doğu Akdeniz’deki NATO savunma unsurları tarafından havada imha edilmişti.

O olayda da mühimmatın bazı parçalarının Hatay’ın Dörtyol ilçesine düştüğü bildirilmişti. Yetkililer olayla ilgili inceleme başlatmış ve güvenlik önlemleri artırılmıştı.

Bu gelişmeler bölgedeki güvenlik durumunun yakından takip edildiğini gösteriyor.