Yeni Birlik Gazetesi Gündem Halı sahada 'sinsi' tehlike: Göğsünüze gelen top kalbinizi durdurabilir!

Halı sahada 'sinsi' tehlike: Göğsünüze gelen top kalbinizi durdurabilir!

Havaların ısınmasıyla birlikte dolup taşan halı sahalar, fark edilmeyen kalp hastalıkları için adeta bir pusuya dönüşüyor. Uzmanlar, göğse alınan şiddetli darbelerin ve aşırı eforun ani ölümleri tetikleyebileceği konusunda uyarırken; "Şikayetim yok, gencim" demenin hayati bir hata olduğunu vurguluyor!

Baharın gelişiyle birlikte yeşil sahalara akın eden amatör futbolcular için risk çanları çalıyor. Ankara Bilkent Şehir Hastanesi uzmanları, halı saha maçlarının yapısı gereği gerektirdiği yüksek tempo ve ani eforun, sinsi ilerleyen kalp rahatsızlıklarını ölümcül birer krize dönüştürebileceği konusunda bir "acil durum" uyarısı yayınladı. Özellikle haftada bir kez yapılan düzensiz maçlar, vücudu hazırlıksız yakalayarak kalbi iflasın eşiğine getirebiliyor.

Sert Bir Şut "Kıyamet"iniz Olabilir: Kommosyo Kordis Tehlikesi

Kardiyoloji Kliniği Eğitim Görevlisi Prof. Dr. Telat Keleş, maç sırasındaki fiziksel temaslara dair tüyler ürperten bir detaya dikkat çekti. Kalbin tam üzerine isabet eden sert ve şiddetli bir şutun, hiçbir kalp hastalığı olmayan bir bireyde bile ani ritim bozukluğu yaratarak ölümü tetikleyebileceğini belirten Keleş, "Kalp üzerine gelen darbeler, saniyeler içinde geri dönüşü olmayan duruşlara yol açabilir. 'Bana bir şey olmaz' algısı, sinsi hastalıklar karşısında en büyük düşmanımızdır" dedi.

Genç Yaşta Ani Ölümün Gizli Sebebi: Hipertrofik Kardiyomiyopati

Toplumda her 500 kişiden birinde görülen ve genellikle belirti vermeyen "kalp kası kalınlaşması", halı sahalardaki ani ölümlerin bir numaralı faili olarak gösteriliyor. Prof. Dr. Keleş, bu hastalığın hangi yaşta atak yapacağının öngörülemediğini ifade ederek; 30’lu ve 40’lı yaşlardaki bireylerin sigara, stres ve hareketsizlik gibi faktörlerle birleşen yüksek efor sonrası kalp krizi riskinin katlandığını vurguladı. Merdiven çıkarken nefes kesilmesi veya efor sırasında baş dönmesi hissedenlerin, bu işaretleri "formsuzluk" değil, "hayati bir sinyal" olarak kabul etmesi isteniyor.

Maç Öncesi 15 Dakikalık Isınma Hayat Kurtarıyor

Acil Tıp Kliniği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şervan Gökhan ise halı saha yaralanmalarının nisan-mayıs aylarında pik yaptığını hatırlattı. Isınmadan sahaya çıkmanın kalbe binen yükü bir anda zirveye taşıdığını belirten Gökhan, "Maçtan önce yapılacak 10-15 dakikalık hafif egzersizler, kalbi ağır tempoya hazırlar. Ancak oyun içinde göğüste baskı, yanma veya aşırı halsizlik hissedildiği an oyun derhal bırakılmalı ve bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır" uyarısında bulundu.

"Halı Saha Kardiyolojisi": Orta Yaş İçin Check-Up Şart!

Düzenli spor yaptığını düşünen 40-45 yaş grubu bireylerin bile periyodik kontrollerini aksatmaması gerektiği belirtildi. Uzmanlar, efor testi ile gizli risklerin önceden saptanabildiğini hatırlatarak, sahalara dönmeden önce mutlaka bir kardiyolog muayenesinden geçilmesi gerektiğini altını çizerek çizdi. Unutmayın, halı sahadaki o "son depar", hayatınızın son deparı olmasın!