İstanbul
Parçalı bulutlu
5°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi Gündem Haluk Kırcı’nın sözlerine takipsizlik kararı verildi

Haluk Kırcı’nın sözlerine takipsizlik kararı verildi

Ankara, Bahçelievler'de 1978 yılında 7 Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyesi gencin vahşice öldürülmesi olayının faillerinden Haluk Kırcı'nın bir televizyon programındaki konuşmasında, "Bu bir intikam saldırısıydı" şeklindeki sözleri nedeniyle yürütülen soruşturma tamamlandı. Savcılık, Kırcı hakkında sözlerinin "sempatikleştirici, övücü olmadığı ve kendi değer yargısını açıkladığı" gerekçesiyle takipsizlik kararı verdi.

Bir televizyon kanalında 23 Temmuz 2020 tarihinde  yayına konuk olan Haluk Kırcı hakkında sarf ettiği sözler nedeniyle Kemal Türkler Eğitim ve Kültür Vakfı ve Türkiye İşçi Partisi tarafından savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştu. Suç duyurusunda, Haluk Kırcı'nın sarf ettiği sözlerle "Suçu ve suçluyu övme", "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme" suçlarının işlediği belirtilerek cezalandırılması istenmişti. 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu'nca yürütülen soruşturmaya, takipsizlik kararı verildi. Kararda, şiddeti, silahlı direnmeyi veya ayaklanmayı teşvik eden ifadeler dışında, devletin veya toplumun bir kesiminin hoşuna gitmeyen incitici, rahatsız edici, ürkütücü, bilgi ve düşüncelerin ifade özgürlüğü kapsamında olduğu belirtildi. Kararda, "şüphelinin işlenen bir suçu ya da işlediği suç nedeniyle bir kişiyi övücü, yüceltici, sempatikleştirici nitelikte bulunmayıp kendi değer yargısını açıkladığı" kaydedildi. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının hatırlatıldığı kararda, atılı suçun unsurları oluşmadığı ifade edilerek Haluk Kırcı hakkında kovuşturma yapılmasına yer olmadığına karar verildi.