İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi Gündem Hastalardan aile hekimliği çalışanlarına destek: "Aile hekimlerimiz bizim can damarımız!"

Hastalardan aile hekimliği çalışanlarına destek: "Aile hekimlerimiz bizim can damarımız!"

Aile hekimliği çalışanları, performansa dayalı "Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği"ne karşı 2-6 Aralık tarihleri arasında 5 gün sürecek iş bırakma kararı aldı. Sağlık Bakanlığı tarafından çıkarılan ve "eziyet yönetmeliği" olarak adlandırılan düzenlemenin geri çekilmesi talebiyle başlatılan eyleme, aile sağlığı merkezlerinden hizmet alan hastalar da güçlü bir destek veriyor.

Hastalar, aile hekimliklerinin sağlık hizmetlerinde hayati bir yer tuttuğunu belirterek, yapılan düzenlemelere tepkilerini dile getirdi.
80 yaşındaki Ayşe Kolan, " Ben seksen yaşındayım. Birçok rahatsızlığım var. Her seferinde hastaneye gitme imkânımız yok. Kolay randevu alamıyoruz. Tek güvencemiz Aile hekimliğimiz, aile Sağlığı merkezimiz. Lütfen Aile hekimlerimizin haklarını ellerinden almayın. Bizleri çok zor durumda bırakırsınız. Rica ediyorum. Aile Hekimlerinin üzerinden ellerinizi çekin. Bilhassa bizim gibi yaşlı ve özürlü insanlar var. Vesaite binip inemiyoruz, hastanelere gidip ilaç yazdıramıyoruz. Her branşa hastaneye gitmemiz mümkün değil ama bu ihtiyaçlarımızı biz aile hekimlerimizle görüyoruz. Lütfen Aile hekimlerinin üzerinden ellerinizi çekin” dedi.

Osman Olgun ise " Vallahi ben Aile Hekimimden çok memnunum. Lütfen Aile hekimlerimize dokunmayın, onların işlerine karışmayın. Çünkü bize en yakın olan Aile Hekimimiz, maalesef yaşımız geçtiği için daha uzaklara gidemiyoruz. Lütfen aile hekimlerimizin salahiyetlerini daha da genişletin lütfen rica ediyorum sizden.” diyerek çağrıda bulundu.  

AHESEN Genel Başkanı Dr. Ahmet Kandemir: “İstifalar Cebe Girdi”

Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) Genel Başkanı Dr. Ahmet Kandemir, mevcut yönetmeliğin hem aile hekimliğinin ruhuna aykırı olduğunu hem de sağlık sisteminde ciddi bir krizi derinleştireceğini söyledi.

“Binlerce aile hekimi, ebe, hemşire ve sağlık çalışanı istifa etmek üzere. Yeni yönetmelik, sağlıkta şiddeti artıracak ve nitelikli hizmetin önüne geçecek.” diyen Kandemir, yönetmelikteki düzenlemelere tepki gösterdi: “Sağlık raporlarının aile sağlığı merkezlerinde ücretli verilmesi, hacamat gibi geleneksel tıp uygulamalarının bu merkezlerde yapılması” düzenlemelerin aile hekimliği sisteminin temel işlevi olan koruyucu sağlık hizmetlerini zayıflattığını ifade etti.

“Birinci Basamak Güçlenmeden Sağlık Sistemi iyileşemez”

Kandemir, aile hekimliği sisteminin düzgün bir şekilde işletildiğinde sağlık sorunlarının %80-85'inin çözülebileceğini belirtti:

“Pandemiden depreme, her kriz anında aile sağlığı merkezlerinin başarısını gördük. Ancak gereksiz iş yükü ve yetersiz düzenlemeler, vatandaşın temel sağlık hizmetine ulaşmasını engelliyor.”

AHESEN, Sağlık Bakanlığı’ndan geri adım atılmasını ve sürdürülebilir, vatandaşa yönelik sağlık hizmetlerinin önceliklendirildiği, hekim, ebe ve hemşirelerin meslek onuruna yaraşır çalışma ortamı sağlandığı yeni bir düzenleme yapılmasını talep ediyor.

“Vatandaşlarımız Bizleri Destekliyor, Bakanlık Kayıtsız Kalmamalı”

Kandemir, 5 gün sürecek iş bırakma eyleminin hem vatandaşın hem de sağlık çalışanlarının hakları için yapıldığını vurguladı.

“Hastalarımızın sağlığı için bu düzenlemelerin durdurulması şart. Sağlık sistemini düzeltmek istiyorsak, sahadaki hekimlerle, ebelerle, hemşirelerle barışık yönetmelikler çıkarılmalı.”

Aile hekimlerinin başlattığı bu eylemde, vatandaşlardan gelen güçlü destek, düzenlemelerin yeniden gözden geçirilmesi için önemli bir mesaj olarak değerlendiriliyor.