Yeni Birlik Gazetesi Gündem Her 12 çocuktan biri çevrimiçi cinsel istismara maruz kalıyor

Her 12 çocuktan biri çevrimiçi cinsel istismara maruz kalıyor

Çocuklar arasında çevrimiçi cinsel istismarın yaygınlığı hakkında yapılan araştırmaya göre her 12 çocuktan biri bu tür istismara maruz kalıyor. Araştırmacılar, çocukları korumak için eğitim ve çevrimiçi güvenlik önlemlerinin artırılması gerektiğini vurguluyor.

Yeni bir araştırmaya göre dünyadaki her 12 çocuktan biri en az bir tür çevrimiçi cinsel sömürü veya istismara maruz kalıyor. Çalışma, Ocak 2010 ile Eylül 2023 arasında yayınlanan çok sayıda veriye dayandırıldı. Araştırma bulguları The Lancet Child & Adolescent Health dergisinde yayınlandı. 

Araştırmaya Göre Her 12 Çocuktan Biri Çevrimiçi Cinsel İstismara Maruz Kalıyor

Buna göre yaşamları boyunca çocukluk deneyimleri göz önüne alındığında çevrimiçi istismara uğradığını söyleyenlerin oranı yüzde 16,6. Yani altı çocuktan biri. Çevrimiçi cinsel istismara uğradığını söyleyenlerin oranıysa yüzde sekiz. Yani her 12 çocuktan biri, cinsel görüntülerinin rıza dışı çekilmesi, paylaşılması ve bunlara maruz kalınması anlamına gelen görüntü temelli istismar mağduru olduğunu bildirdi.

Çocukların İnternet Üzerindeki Riskleri

Araştırmaya göre her 28 çocuktan biri şantaj yoluyla cinsel gasp mağduru olduğunu ifade etti. Çalışmanın başyazarı olan Georgia State Üniversitesi’nden Xiangming Fang, internetin çocuklar için bir suç mahalli haline geldiğini ve dünya genelindeki çocukların büyük zararlara maruz kaldığını belirtti. Fang, özellikle gelişmekte olan ülkelerde internet kullanımının artmasıyla çevrimiçi çocuk cinsel istismarı ve sömürüsü riskinin artacağına dikkat çekti.

Çocukları Korumak İçin Müdahalelerin Gerekliliği

Fang, hedefe yönelik müdahalelerin önemine vurgu yaparak, çocukları sömürü ve istismardan korumak için eğitim, çevrimiçi platformların denetlenmesi ve güvenlik önlemlerinin artırılması gerektiğini belirtti. Araştırmanın yazarları, raporlama eksikliği ve katılımcıların isteksizliği nedeniyle bu oranların gerçekte daha yüksek olabileceğine dikkat çekti.