İstanbul
Az bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi Gündem HSK ile ilgili yeni kararlar Resmi Gazete'de

HSK ile ilgili yeni kararlar Resmi Gazete'de

Hakim ve savcılara ilişkin yeni kararlar Resmi Gazete'de yayımlandı.

Adli yargı hakimi, cumhuriyet başsavcısı ve savcıları ile idari yargı hakimlerinin isim listelerinden oluşan Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) kararları Resmi Gazete'de yayımlandı. 

HSK kararlarında, birinci dereceye yükselip 31 Aralık 2020'den geçerli olmak üzere ilk defa birinci sınıfa ayrılma incelemesine tabi tutulan adli ve idari yargı hakimleri ile cumhuriyet başsavcı ve savcılarının isimlerinden oluşan listelere yer verildi. 

Sürelerini bitirdikleri halde bu listede isimlerini göremeyenler, yayım tarihinden itibaren 30 gün içinde HSK'ye yazılı başvuruda bulunmak suretiyle durumlarının incelenmesini isteyebilecek.

Bir diğer kararda da 2020 Aralık dönemi sonuna kadar sürelerini bitirip, HSK tarafından yükseltilmeleri uygun görülen adli yargı hakim, cumhuriyet başsavcı ve savcıları ile idari yargı hakimlerinin adlarının bulunduğu listeler yayımlandı.

HSYK NE ZAMAN DEĞİŞTİ?

HSYK, referandum sonrasında HSK olarak baştan düzenlendi. 

HSYK olarak bilinen yargı kurulu, sonrasında HSK olarak değiştirilip üyelerin seçilmesi ve belirlenmesi açısından değişikliklere gidildi. HSK üyeleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atanıyor. Yapılan değişiklikten sonra ilk atama 7 Haziran 2017 tarihinde yapıldı. İlk atamada yeni sisteme göre adı HSK olan eski HSYK'da  sadece bir kadın üye  vardı. AK Parti Beyoğlu Belediye Meclisi üyesi Songül Yazar HSK üyeliğine atandı. 

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), 7 Haziran Çarşamba günü mesaiye yeni sistemi ile başladı. 2010’daki anayasa referandumu ile üye sayısı 7’den 22’ye çıkarılan Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), 3 daireli olarak duyurulmuştu. 16 Nisan’daki anayasa değişikliği ile HSYK’nın adı HSK olarak değiştirilirken, 22 olan üye sayısı 13’e, daire sayısı ise 3’ten 2’ye indirildi. 2010 referandumundaki değişiklikler de en radikal değişikliklerden biri olarak dikkat çekti.

HANGİ İSİMLER HSK'YA ATANDI?

1- Adalet Bakanı Bekir Bozdağ (Başkan).
2- Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek (Tabii üye).
3- Mehmet Yılmaz: HSYK eski Başkanvekili ve 2. Daire Başkanı’ydı
4- Halil Koç: HSYK eski üyesi ve 1. Daire Başkanı’ydı.
5- Hüseyin Şahin: Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili’ydi.
6- Mehmet Akif Ekinci: İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili’ydi.
7- Cafer Ergen: Danıştay üyesiydi.
8- Alp Arslan: HSYK üyesiydi.
9- Hamit Kocabey: MHP ve Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin avukatı. MHP MYK üyesiydi.
10- Songül Yazar: Avukat. AK Parti Beyoğlu Belediye Meclisi üyesiydi.
11- Yaşar Şimşek: Yargıtay Genel Sekreteri’ydi.
12- Ali Cengiz Köseoğlu: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde öğretim üyesiydi.
13- Mehmet Ademoğlu: Yargıtay üyesiydi.

ÜYELER NASIL BELİRLENİYORDU?

Kurul 22 üyeden oluşurdu. Adalet Bakanı ve müsteşarı kurulun üyeleridirler. Dört üye fiilen 15 sene avukatlık yapmış veya üniversitelerde 15 yıl hukuk alanında çalışma yapmış akademisyenler arasından Cumhurbaşkanı’nca seçilir. Üç üye Yargıtay üyeleri arasından Yargıtay Genel Kurulunca seçilir. Bir üye kendi üyeleri arasından Türkiye Adalet Akademisi’nce seçilir. Yedi üye meslekten adli yargı hakim ve savcıların seçimiyle birinci sınıf hakimler ve savcılar arasından seçilir. 3 üye meslekten idari yargı hakim ve savcıların seçimiyle birinci sınıf hakim ve savcılar arasından seçilir. Üyeler dört yıl için seçilebilirler ve süresi biten üyeler tekrar seçilme hakkına sahip oldular.