Yeni Birlik Gazetesi Gündem HSK'dan dikkat çeken disiplin bilançosu! 333 hakim ve savcıya ceza

HSK'dan dikkat çeken disiplin bilançosu! 333 hakim ve savcıya ceza

Hakimler ve Savcılar Kurulu 2. Dairesi, 2026 yılında 525 hakim ve cumhuriyet savcısı hakkında esasa ilişkin karar verdi. Süreç sonunda 333 kişiye farklı disiplin yaptırımları uygulanırken, en ağır ceza 84 meslek mensubu hakkında meslekten çıkarma oldu.

Adalet Bakanı Akın Gürlek, yargı teşkilatında denetim mekanizmalarının etkin şekilde işletildiğini belirterek, disiplin süreçlerine ilişkin 2026 verilerini kamuoyuyla paylaştı. Açıklanan rakamlar, yargıdaki denetim sürecinin boyutunu ortaya koydu.

HSK'nın 2026 yılı disiplin verileri paylaşıldı

Adalet Bakanı Akın Gürlek, HSK 2. Dairesi tarafından yürütülen denetim ve disiplin süreçlerine ilişkin 2026 yılı verilerini açıkladı. Paylaşılan bilgilere göre yıl boyunca 525 hakim ve cumhuriyet savcısı hakkında esasa ilişkin karar alındı.

İncelemeler sonucunda 333 hakim ve savcı hakkında disiplin yaptırımı uygulanırken, diğer dosyalar farklı kararlarla sonuçlandırıldı.

En ağır yaptırım 84 kişi hakkında uygulandı

Açıklanan verilere göre disiplin cezası alan 333 kişi arasında farklı yaptırım türleri yer aldı.

Uygulanan disiplin cezalarının dağılımı şöyle oldu:

  • 168 uyarma
  • 24 kınama
  • 23 aylıktan kesme
  • 4 kademe ilerlemesinin durdurulması
  • 30 yer değiştirme
  • 84 meslekten çıkarma

Veriler, meslekten çıkarma kararlarının disiplin cezaları içinde önemli bir yer tuttuğunu gösterdi.

Denetim mekanizmalarının süreceği vurgulandı

Bakan Gürlek, yargı teşkilatında görev yapan hakim ve cumhuriyet savcılarının büyük bölümünün görevlerini hukuka ve meslek ilkelerine bağlı şekilde yürüttüğünü belirtirken, disiplin süreçlerinin ise mevzuat çerçevesinde işletilmeye devam ettiğini ifade etti.

Açıklamada, yargı teşkilatı içerisinde hukukun üstünlüğü ilkesinin korunmasına yönelik denetim mekanizmalarının sürdürüleceği ve disiplin süreçlerinin aynı kararlılıkla devam edeceği mesajı verildi.

Disiplin süreçlerinde farklı yaptırımlar uygulanıyor

Hakimler ve Savcılar Kurulu tarafından yürütülen disiplin soruşturmaları, dosyanın niteliğine göre farklı yaptırımlarla sonuçlanabiliyor. Uyarma ve kınamadan yer değiştirmeye, aylıktan kesmeden meslekten çıkarmaya kadar uzanan yaptırımlar, yürürlükteki mevzuat doğrultusunda uygulanıyor.

2026 yılına ilişkin açıklanan veriler de disiplin mekanizmasının yıl boyunca aktif şekilde işletildiğini ortaya koydu.