İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik yürütülen ve 407 sanığın yargılandığı davada önemli bir ara karar açıklandı. Mahkeme heyeti, uzun süredir devam eden yargılamada 18 kişi hakkında tahliye kararı verdi. Bu gelişme, davanın seyrine ilişkin tartışmaları yeniden alevlendirdi.
Özellikle tahliye edilen isimler arasında dikkat çeken kişiler bulunması, kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Listede yer alan isimler ve kararın gerekçesi kadar, davanın ne zaman devam edeceği de en çok araştırılan başlıklar arasında yer aldı.
İBB davasında tahliye edilen 18 kişi kim? Listede kimler var?
Mahkemenin verdiği ara kararla birlikte toplam 18 kişi tahliye edildi. Tahliye edilen isimler, farklı görev ve pozisyonlarda yer alan kişilerden oluştu.
İşte tahliye edilen 18 kişi:
- Sırrı Küçük
- Fatih Yağcı
- Ali Üner
- Evren Şirolu
- Altan Ertürk
- Ebubekir Akın
- Hüseyin Yurttaş
- Kadir Öztürk
- Mustafa Bostancı
- Sabri Caner Kırca
- Baran Gönül
- Mahir Gün
- Kadriye Kasapoğlu
- Davut Bildik
- Esra Huri Bulduk
- Zehra Keleş Yüksel
- Başak Tatlı
- Nazan Başelli
Listede yer alan isimler arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile bağlantılı çalışanlar, iş insanları ve çeşitli görevlerde bulunan kişiler dikkat çekti. Özellikle Ekrem İmamoğlu’nun özel kalem müdürü Kadriye Kasapoğlu’nun da tahliye edilenler arasında yer alması, kararın en çok konuşulan detaylarından biri oldu.
Tahliye kararı neden alındı? Mahkeme hangi gerekçeyi sundu?
İstanbul 40. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen kararda, tahliyelerin oy birliğiyle alındığı belirtildi. Duruşma sürecinde hem savcılık hem de sanık avukatları tarafından yapılan değerlendirmeler, mahkeme heyetinin kararında etkili oldu.
Savcının daha önce sunduğu mütalaada bazı isimler için tahliye talebinde bulunması ve avukatların yoğun şekilde bu yönde başvuru yapması, süreci hızlandırdı. Özellikle delil durumu ve mevcut yargılama aşaması göz önünde bulundurularak tutuksuz yargılama kararı verildiği değerlendiriliyor.
Mahkeme, tahliye edilen kişilerin yargılamalarının devam edeceğini ve davanın henüz sonuçlanmadığını da vurguladı. Bu nedenle tahliye kararı, beraat anlamına gelmiyor.
İBB davası ne zaman sürecek? Yeni duruşma tarihi belli mi?
Mahkemenin ara kararının ardından davanın devam edeceği tarih de açıklandı. Buna göre, İBB davasının bir sonraki duruşması pazartesi günü yapılacak.
Uzun süredir devam eden yargılamada, önümüzdeki celselerde yeni gelişmelerin yaşanması bekleniyor. Özellikle tahliye kararlarının ardından davanın nasıl şekilleneceği merak konusu oldu.
Davanın kapsamının geniş olması ve çok sayıda sanığı içermesi nedeniyle sürecin bir süre daha devam edeceği öngörülüyor. Bu nedenle her yeni duruşma, davanın gidişatı açısından kritik önem taşıyor.
İBB davasında son durum ne? Süreç nasıl ilerliyor?
Son celsede alınan tahliye kararı, davada önemli bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor. Tutuklu sanık sayısının azalması, yargılama sürecinde yeni bir aşamaya geçildiğini gösteriyor.
Mahkeme salonunda kararın açıklanmasının ardından izleyicilerin tepkisi dikkat çekti. Özellikle sloganlar eşliğinde karşılanan karar, davanın toplumsal etkisini bir kez daha ortaya koydu.
Önümüzdeki süreçte hem savunmaların hem de yeni delillerin davanın yönünü belirlemesi bekleniyor. İBB davası, Türkiye’nin en çok takip edilen yargı süreçlerinden biri olmaya devam ediyor.