İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi Gündem İBB'den din açılımı!

İBB'den din açılımı!

İBB'ye ait Dini Kurum ve Topluluklarla İlişkiler Şube Müdürlüğü'nün hizmet götüreceği ibadethanelere cemevleri de eklendi.

MUHABİR: Güray Varol

İBB Meclisi'nin aldığı kararla cemevleri ibadethane olarak kabul edildi. Bu kararla, İBB Dini Kurum ve Topluluklarla İlişkiler Şube Müdürlüğü'nün hizmet götüreceği ibadethanelere cemevleri de resmen eklenmiş oldu. Müdürlüğün sorumluluk alanındaki ibadethaneler bölümünde, 'cami, mescit, cemevi, kilise, sinagog' gibi ibadethanelerin isimleri yer aldı

GÖREV, ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BELİRLENDİ

İBB Meclisi'nde, cemevinin de ibadethane olarak yer aldığı, Dini Kurum ve Topluluklarla İlişkiler Şube Müdürlüğü'nün görev ve çalışma yönetmeliği, AK Parti grubunun "hayır" oyuna karşı oy çokluğuyla kabul edildi. Meclis 1. Başkanvekili Nuri Aslan başkanlığında gerçekleşen toplantıda

mayıs ayında kurulan İBB Dini Kurum ve Topluluklarla İlişkiler Şube Müdürlüğü'nün görev ve çalışma yönetmeliği teklifi görüşüldü. Teklifte, görev ve çalışma yönetmeliği ile müdürlüğün teşkilat yapısı, hukuki statüsü, görev, yetki, çalışma usul ve esasları belirlendi. Müdürlüğün sorumluluk alanındaki ibadethaneler bölümünde, cami, mescit, cemevi, kilise ve sinagog yer aldı.

BAŞKANIN İRADESİYLE TEKLİF OY ÇOKLUĞUYLA GEÇTİ

AK Parti Grup Sözcüsü Murat Türkyılmaz, teklife neden hayır oyu verdiklelerini, “Alevilik inancının, İslam dışı alternatif bir 'din' imajına dönük çabaları öteden beri doğru bulmuyoruz. Bu konuda Alevi canların birçoğunun da bu imajdan rahatsız olduğunu biliyoruz” şeklinde açıkladı.

CHP Grup Başkanvekili Ülkü Sakalar ise “AİHM'in bugüne kadarki cemevleri kararları ortada. Danıştay’da da pek çok açılmış dava var. Biz geçmişten beri zaten hep aynı şeyi söylüyoruz. Başkanımızın zaten vizyonu buydu. Cemevlerini ziyaret ettiği zaman, Alevi vatandaşlarımıza söylediği hep buydu. Ekrem Başkanın iradesiyle karar mecliste oy çokluğuyla geçti” diye konuştu.

MUHALEFET ŞERHİ

AK Parti'li Meclis üyeleri, yönetmelik teklifine muhalefet şerhi koydu. Şerhte, "Müdürlüğün yönetmeliği kapsamında, müdürlük iç çalışma yönetmeliğiyle ilgisi olmayan, anayasa ve kanunla düzenlenmesi gereken ve belediye Meclisi'nin görev alanının dışında olan konulara yer verildiğinden, normlar hiyerarşisine aykırı karara katılmıyoruz” ifadeleri kullanıldı.