Yeni Birlik Gazetesi Gündem İçişleri Bakanlığı Bursa İçin Kararını Verdi: Mustafa Bozbey Görevden Alındı!

İçişleri Bakanlığı Bursa İçin Kararını Verdi: Mustafa Bozbey Görevden Alındı!

Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik yürütülen dev yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasında şok bir gelişme yaşandı. Aralarında Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in de bulunduğu 30 kişi tutuklanırken, İçişleri Bakanlığı Bozbey’in görevine son verildiğini duyurdu. Operasyonun odağında "suç örgütü" iddiası var! Türkiye’nin yerel yönetimler gündemine bomba gibi düşen Bursa merkezli rüşvet ve yolsuzluk operasyonunda adli süreç derinleşiyor. Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen; "suç işlemek amacıyla örgüt kurma", "rüşvet" ve "kara para aklama" gibi ağır suçlamaların yer aldığı soruşturma kapsamında gözaltına alınan 57 şüphelinin adliyedeki işlemleri tamamlandı.

Hafta içi gerçekleştirilen eş zamanlı baskınlarda, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Mustafa Bozbey ile birlikte eşi Seden Bozbey, kızı Side Bozbey ve kardeşleri Ramiz ile Ertan Bozbey’in de aralarında bulunduğu toplam 57 kişi gözaltına alınmıştı. Adliyeye sevk edilen şüphelilerden, aralarında Başkan Bozbey’in de bulunduğu 30 kişi, çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Geri kalan 27 kişi ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

İçişleri Bakanlığı’ndan "Geçici Tedbir" Kararı

Tutuklama kararının ardından Ankara’dan jet hızıyla resmi hamle geldi. İçişleri Bakanlığı, Bursa 6. Sulh Ceza Hakimliğinin kararıyla tutuklanan Mustafa Bozbey’in, Anayasa'nın 127'nci maddesi ve 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 47’nci maddesi uyarınca görevinden uzaklaştırıldığını açıkladı. Bakanlık açıklamasında, bu kararın soruşturmanın selameti açısından "geçici bir tedbir" olarak uygulandığının altı çizildi.

Suçlamalar Ağır: Örgütlü Rüşvet ve İmar Kirliliği

Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü dosyanın detaylarında; belediye bünyesinde bir suç örgütü yapısının kurulduğu iddiası yer alıyor. İmar kirliliğine neden olma ve suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama gibi maddelerin de eklendiği dosya kapsamında, tutuklanan şüphelilerin önümüzdeki günlerde hakim karşısına çıkması bekleniyor. Bursa kamuoyu, belediye yönetiminin nasıl şekilleneceğini merakla bekliyor.