Yeni Birlik Gazetesi Gündem İETT arazisi imara açıldı: CHP’ye 2 milyar dolarlık rant tepkisi

İETT arazisi imara açıldı: CHP’ye 2 milyar dolarlık rant tepkisi

İETT’nin Levent’teki arazisi İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde imara açıldı. 50 kata kadar izin veren düzenlemeyle yaklaşık 2 milyar dolarlık rant oluşacağı iddiası siyasi tartışmalara neden oldu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nin Ocak ayı oturumunda, Şişli Levent’te yer alan İETT garajının imara açılması yönünde alınan karar, siyasi tansiyonu yükseltti. AK Parti’li üyelerin “hayır” oyu verdiği öneri, CHP’li üyelerin çoğunluğuyla kabul edilirken; kamuya ait arazinin 3 emsal ve zemin üstü 50 kat inşaat hakkıyla imara açılması, yaklaşık 2 milyar dolarlık rant iddiasını gündeme taşıdı.

Toplantıya İBB 2. Başkanvekili Gökhan Gümüşdağ başkanlık ederken, tartışmalar özellikle CHP’nin geçmişte aynı alan için sarf ettiği “yeşil alan” ve “deprem toplanma bölgesi” vurgularının bugün tersine bir uygulamayla sonuçlanması üzerine yoğunlaştı.

AK Parti’den “Siyasi Tutarsızlık” Eleştirisi

Karara tepki gösteren İBB AK Parti Grup Sözcüsü Murat Türkyılmaz, arazinin daha önce CHP tarafından "deprem toplanma alanı" olarak savunulduğunu, şimdi ise yüksek yoğunluklu yapılaşmaya açıldığını belirtti. Türkyılmaz, “CHP muhalefetteyken ‘yeşil alan’ diyordu, şimdi ise 50 kat imara onay veriyor. Bu, 'Ben yaparsam hizmet, başkası yaparsa rant' anlayışının yansımasıdır” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek’in daha önce bu alan için yaptığı çevre hassasiyeti açıklamalarını hatırlatan Türkyılmaz, “İktidara gelince eski planlara sarıldınız, çevreci söylemler sadece muhalefet stratejisiymiş” ifadelerini kullandı.

CHP: “Plan Değişikliği Değil, Teknik Düzenleme”

İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı, CHP’li Mahmut Sedat Özkan ise söz konusu düzenlemenin imara açma kararı olmadığını savundu. Özkan, “Bu alan daha önce planlanan şekilde kalıyor. Biz sadece yükseklikle ilgili yasa gereği bir düzenleme yapıyoruz. Belediye hizmet alanına alınıyor. Bu bir kamu yararı kararıdır” dedi.

50 Kat İmar, 3 Emsal ve 2 Milyar Dolarlık Rant İddiası

Kabul edilen plana göre, arazide zemin üstü 50 kata kadar yapılaşma imkânı tanındı. 3 emsal üzerinden yaklaşık 120-150 bin metrekarelik inşaat alanı oluşacağı belirtilirken, uzmanlar bu düzenlemenin 2 milyar doları (yaklaşık 87 milyar TL) aşan bir değer yaratacağını öne sürüyor.

AK Parti’li Meclis Üyesi Abdülnaser Şimşek, “2006’da CHP'nin karşı çıktığı planlar bugün CHP eliyle geri geliyor. Yeşile muhalefetteyken duyarlısınız, iktidardayken duyarsızsınız” ifadeleriyle eleştirisini dile getirdi.