Gazze'deki durum giderek kötüleşirken İngiltere'den dikkat çeken bir hamle geldi. İngiliz hükümeti, İsrail'in Gazze'de yürüttüğü operasyonları "kabul edilemez" olarak nitelendirerek ticaret görüşmelerini askıya aldı ve İsrail büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı.
İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, Avam Kamarası'nda yaptığı açıklamada Gazze'deki durumun "dayanılmaz" hale geldiğini ve İsrail'in 11 hafta boyunca bölgeye yardım girişini engellemesinin "acımasız ve savunulamaz" olduğunu söyledi.
Yardım kamyonlarına izin çıktı ama yeterli değil
İsrail'in Gazze'ye yaklaşık 100 yardım kamyonunun girişine izin verdiği açıklandı. Bu gelişme, 11 hafta süren yardım ablukasının ardından gelse de BM insani yardım koordinatörü Tom Fletcher, şu ana kadar girişine izin verilen 5 kamyonun "okyanus karşısında bir damla" olduğunu ifade etti.
Fletcher ayrıca, eğer bölgeye acilen daha fazla yardım ulaşmazsa önümüzdeki 48 saat içinde 14 bin bebeğin hayatını kaybedebileceği uyarısında bulundu. Uluslararası Kurtarma Komitesi de Gazze'deki çocuklarda görülen yetersiz beslenme oranının sadece bir ay içinde iki katına çıktığını bildirdi.
İngiltere, Fransa ve Kanada'dan ortak açıklama
İngiltere Başbakanı Keir Starmer, Fransa ve Kanada ile birlikte yaptıkları açıklamada "İsrail'den gelen tırmanıştan dehşete düştüklerini" belirtti. Üç ülke, eğer İsrail askeri operasyonlarını durdurmaz ve yardım girişine izin vermezse "somut adımlar" atılacağını açıkladı.
Starmer, Avam Kamarası'ndaki konuşmasında "Bu savaş çok uzun sürdü. Gazze halkının açlıktan ölmesine izin veremeyiz" dedi. İngiltere Dışişleri Bakanı Lammy ise İsrail'in Gazze'ye gıda girişini "açlığı önlemeye yetecek kadar" sınırlı tuttuğunu söyleyerek durumu "iğrenç" olarak nitelendirdi.
Gazze'de durum giderek kötüleşiyor
Gazze'deki Hamas yönetiminin sağlık bakanlığı, son 24 saatte 87 kişinin öldüğünü ve 290 kişinin yaralandığını açıkladı. Bu son rakamlarla birlikte 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de hayatını kaybedenlerin sayısı 53.573'e yükseldi.
İngiltere tarafından finanse edilen Gazze'deki sahra hastanesinde görev yapan bir doktor, son birkaç günde "patlama yaralanmalarında artış" olduğunu bildirdi. Doktor, ortopedi cerrahlarının kırıklar ve şarapnel yaralanmaları için ameliyat yaptığını, bazı insanların yaralanmalar sonucu uzuvlarını kaybettiğini anlattı.
İnsani yardım krizi derinleşiyor
Gazze'deki insani durum her geçen gün kötüleşiyor. BM raporlarına göre nüfusun büyük bir bölümü açlık tehlikesiyle karşı karşıya. Uluslararası Kurtarma Komitesi'nin son değerlendirmelerine göre ailelerin yaklaşık beşte üçü ekmek veya taze gıda bulamıyor, yüzde 60'tan fazlası temiz suya erişim sağlamakta zorlanıyor ve konserve gıdalar raflardan kayboluyor.
İsrail'in sınırlı yardıma izin verme kararı, ihtiyaçları karşılamaktan çok uzak. Birçok ülke, İsrail'e yönelik baskılarını artırarak bölgeye daha fazla insani yardımın girmesini sağlamaya çalışıyor. Bu amaçla İngiltere, İsrail ile serbest ticaret anlaşması görüşmelerini askıya almanın yanı sıra yerleşimci hareketiyle ilgili üç kişi ve dört kuruluşa yaptırım uygulama kararı aldı.
Gazze'deki durum, ülkelerin İsrail'e karşı tutumunu değiştiriyor. Avrupa Komisyonu dış politika şefi Kaja Kallas da İsrail'in yardım ablukasının AB ile İsrail arasındaki anlaşmanın insan haklarına saygı ilkesini içeren 2. maddesini ihlal ettiğini belirten Hollanda'nın önerisini "görüşeceklerini" açıkladı.