Sosyal medya platformlarında kurdukları yapay ilişkiler ve kumpaslarla vatandaşları hedef alan siber dolandırıcılar, yeni bir mağduriyetle yeniden gündemde. İstanbul'da yaşayan 25 yaşındaki bir gencin Instagram üzerinden tanıştığı sahte hesapla başlayan sohbeti, kurgulanmış bir şantaj senaryosuyla binlerce liralık vurguna ve adliyeye uzanan bir sürece dönüştü.
Sahte Hesapla Başlayan Samimiyet Kumpası
İstanbul'da yaşayan 25 yaşındaki Oktay A., sosyal medya üzerinden gelen rutin bir arkadaşlık isteğini kabul etmesiyle hayatının en zorlu süreçlerinden birinin içine çekildi. Kendisini "Aylin Keskin" olarak tanıtan bir profilin başlattığı iletişim, kısa süre içinde yoğun bir sohbet trafiğine evrildi. Karşı tarafın güven kazanma taktiklerine inanan genç, bir süre sonra bu kişiyle özel ve müstehcen nitelikte fotoğraf paylaştı.
"Babasıyım" ve "Avukatım" Diyerek Ağları Ördüler
Fotoğraf alışverişinin hemen ardından devreye giren suç şebekesi, asıl kumpasın perdesini araladı. Sohbet grubuna aniden katılan ve kendisini "Aylin’in babası" olarak tanıtan bir kişi, genç kızın henüz 17 yaşında reşit olmadığını öne sürerek durumu yargıya taşıyacağını ifade etti.
Korku ve panik ortamını derinleştiren şüpheliler bununla da yetinmedi. Kısa süre içinde sürece dahil olan ve kendisini "uzlaşma avukatı" olarak tanıtan sahte bir hukukçu, Oktay A.'yı telefonla aradı. Adına resmi bir yasal dosya açıldığını, bu dosyanın mahkemeye intikal etmeden kapatılması için para ödemesi gerektiğini savunan dolandırıcılar; aksi takdirde müstehcen fotoğrafların ailesine ve çevresine servis edileceği tehdidinde bulundu.
Parça Parça 119 Bin Lira Gasp Ettiler
Şantajcıların gönderdiği sahte hukuk evraklarına ve resmi görünümlü dosya görsellerine inanan Oktay A., psikolojik baskı altında kaldığı süreçte parça parça toplamda 119 bin 645 TL'yi dolandırıcıların verdiği hesaplara aktardı. Bir süre sonra maruz kaldığı baskının ve ödediği paraların izini süren genç, dolandırıldığını fark ederek soluğu Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nda aldı.
8 Yıla Kadar Hapis İstemiyle Yargılanıyorlar
Savcılığın başlattığı titiz soruşturma neticesinde, siber ağ üzerinden şantaj ve dolandırıcılık suçlarını işledikleri belirlenen Hüseyin S. ve Mehmet Sabri İ. kısa sürede tespit edilerek yakalandı. İki şüpheli hakkında "Nitelikli Dolandırıcılık" ve "Şantaj" suçlamalarıyla 2 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianame mahkemeye sunuldu. Sanıklar önümüzdeki günlerde hakim karşısına çıkacak.