İstanbul
Parçalı bulutlu
9°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi Gündem İŞKUR'un websitesindeki cumhurbaşkanı ve başbakan kategorileri şoke etti!

İŞKUR'un websitesindeki cumhurbaşkanı ve başbakan kategorileri şoke etti!

TÜİK verilerine göre Haziran ayında ülkedeki işsiz sayısı 4 milyon 511 binle tüm zamanların en yüksek sayısına ulaştı.

İşKur'un sayfasına iş bulma umuduyla başvuruda bulunmak için giren adaylar kendilerine uygun meslek seçimi için oluşturulan formdan branş seçebiliyor. Arama kriterlerinde Boyacıdan Son ütücüye kadar pek çok kategori yer alırken; ne amaçla konulduğu bilinmeyen Cumhurbaşkanı ve Başbakan kategorileri ise kafa karıştırıyor.

Yeniçağ'ın haberine göre; Cumhurbaşkanlığı Başkanlık Sistemi'ne geçilerek yapılan sistem değişikliğiyle Başbakanlık makamı kaldırılmış, son Başbakan ise AKP Partili Binali Yıldırım olmuştu. Meslek kategorilerinde halkın oylarıyla seçilen milletvekilliği bile meslek olarak görünüyor.

Ayrıca askeri okullardan yetiştirilen ve sonradan edinilen bir meslek olması mümkün olmayan Binbaşı gibi rütbeler de meslek kategorisinde yer alıyor. Üstelik Hava, Kara ve Deniz de ayrı ayrı olmak üzere...

İşKur'un iş arayanların yoğun olarak rağbet gösterdiği bu resmi websitesinde bu tür iş kategorilerini ne amaçla yerleştirdiği büyük merak uyandırıyor.

Meslek olarak gösterilen bu branşlardan herhangi birisi seçildiğinde ise "Aradığınız kriterde açık bir pozisyon bulunamadı" ifadesi ile karşılaşılıyor.

İşKur'a salgın nedeniyle başvurular arttı. İşKur verilerine göre 492 bin 750 kişi kurum tarafından işe yerleştirildi. İşe yerleştirilenlerin 97 bini yüksek öğrenim mezunlarından oluşuyor. TÜİK'in mart ayı verilerine göre genç işsizlik oranı hali hazırda yüzde 25.

DİSK-AR verilerine göre ise geniş tanımlı işsiz sayısı son bir yılda 650 bin kişi arttı. Türkiye'nin üç büyük işçi konfederasyonundan biri olan DİSK'in araştırma birimi DİSK-AR, TÜİK'in açıkladığı veri setinin eskisi kadar ayrıntılı olmamasını eleştirirken işsizliğin, salgının ilk döneminden daha kötü duruma geldiğini duyurdu.

DİSK-AR'dan yapılan açıklamada "TÜİK verilerinden hareketle yaptığımız hesaplamaya göre, mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsiz sayısı, Nisan 2021'de 9 milyon 837 bin olarak gerçekleşti.

Nisan 2020'de 9 milyon 187 bin mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsiz sayısı son bir yılda 650 bin kişi arttı. TÜİK'in yeni kullanmaya başladığı metodolojiye göre açıklanan aylık veriler, oldukça sınırlı bir kapsama sahip. Aylık verilerde daha önceki TÜİK metodolojisinde yer alan pek çok ayrıntı yer almıyor.

Örneğin istihdam olup çalışmayanlar, aylık verilerde yok. Bu nedenle salgın döneminde istihdamda görünüp işbaşında olmayanların sayıları, TÜİK verilerinde yer almıyor.

Yine iş aramayıp çalışmaya hazır olanların sayısı, ümidini kaybeden işsizlerin sayısı ve genç işsizliğe ilişkin ayrıntılar, TÜİK'in aylık verilerinde yer almıyor" denildi.