Yeni Birlik Gazetesi Gündem İstanbul Boğazı'nda kabus dakikaları: Dev gemi yalılara metreler kala durabildi!

İstanbul Boğazı'nda kabus dakikaları: Dev gemi yalılara metreler kala durabildi!

İstanbul Boğazı bugün büyük bir faciadan döndü! Rusya'dan yola çıkan ve Kocaeli'ye seyreden 148 metre uzunluğundaki konteyner gemisi, Yeniköy önlerinde dümen arızası yaparak kontrolden çıktı. Tarihi yalılara çarpmasına saniyeler kala karaya oturan gemi nedeniyle Boğaz trafiği çift yönlü trafiğe kapatılırken, bölgeye çok sayıda kurtarma ekibi sevk edildi.

İstanbul Boğazı’nın en dar noktalarından biri olan Yeniköy açıklarında bugün adeta bir can pazarı yaşandı. Rusya’dan yüklediği konteynerlerle Kocaeli’ye doğru yol alan 148 metre boyundaki 'KAPPA' isimli gemi, bir anda dümen kilitlenmesi yaşayarak kıyıya doğru sürüklenmeye başladı. Sahildeki vatandaşların gözleri önünde yalılara doğru ilerleyen dev gemi, kıyıya sadece birkaç metre mesafede karaya oturarak durabildi.

Kıyı Emniyeti Teyakkuzda: Boğaz Trafiği Felç Oldu

Olayın ihbar edilmesiyle birlikte İstanbul Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi düğmeye bastı. Güvenlik gerekçesiyle İstanbul Boğazı deniz trafiği çift yönlü ve geçici olarak askıya alınırken, bölgeye KURTARMA-5, KURTARMA-6 ve KURTARMA-8 römorkörleri ile KEGM-5 hızlı tahlisiye botu sevk edildi. Balık adam ekiplerinin de katıldığı operasyonda, geminin gövdesinde hasar kontrolü yapıldıktan sonra kurtarma çalışmalarına hız verildi.

Dev Operasyon Başarıyla Tamamlandı: Gemi Yeniden Yüzdürüldü

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen titiz çalışmalar sonuç verdi. Römorkörlerin saatler süren müdahalesiyle karaya oturduğu yerden çekilen dev konteyner gemisi, güvenli bölgeye alındı. Ekiplerin incelemeleri ve geminin yüzdürülmesinin ardından, kapatılan Boğaz trafiğinin normale döndürülmesi için çalışmalar başlatıldı.

Mavi Suların Sabıkalı Gemisi: 2022 Detayı Şoke Etti!

Facianın eşiğinden dönülen kazada ortaya çıkan bir detay ise "bu kadar da olmaz" dedirtti. Bugün Boğaz'ı trafiğe kapatan KAPPA isimli geminin, 2022 yılında da Kandilli açıklarında makine arızası yaparak deniz trafiğini durdurduğu öğrenildi. İki yıl arayla aynı kabusu İstanbul'a yaşatan geminin mekanik geçmişi, boğaz güvenliği tartışmalarını yeniden alevlendirdi.