Türkiye’de 1 Temmuz itibarıyla hayata geçirilen Depozito Yönetim Sistemi (DOA), İstanbul’da büyük bir yankı uyandırdı. Vatandaşlar, pet şişeleri çöp yerine makinaya atarak 1 TL teşvik ödemesi alıyor. Uygulamadan memnuniyetlerini dile getiren halk, sisteme olan yoğun ilgi sonucunda kağıt toplayıcıları zor bir duruma düştü. Daha önce bir saatte topladıkları şişe miktarını, şimdi 5 günde bile toparlayamayan toplayıcılar, mevcut durum karşısında rotalarını farklı atıklara çevirmeye zorlandılar.
DOA, Türkiye genelinde çevre kirliliğini azaltmayı ve geri dönüşümü teşvik etmeyi amaçlıyor. Ancak, bu yeni sistem, yıllardır sokaklarda çalışan geri dönüşüm işçilerinin iş modelini olumsuz etkiledi. Sokaklarda artık pet şişe bulmakta zorlanan toplayıcılar, geçimlerini sürdürmek için karton, naylon ve diğer geri dönüşüm materyallerine yöneldiler.
Bir geri dönüşüm işçisi olan Sefer, "Bu uygulama bizim işlerimizi çok etkiledi. Eskiden çöp konteynerlerinde en az 15 pet şişe bulabiliyorduk. DOA geldiğinden beri bunları bulmak neredeyse imkansız. Belediyelere ve çevreye yardımcı olurken, şimdi farklı işlere yönelmek zorunda kaldık" dedi. Sefer, günlük kazançlarının 1000 TL’den 600 TL’ye düştüğünü ifade etti.
Başka bir sokak toplayıcısı Hasan, "Bir el arabası dolusu pet şişeyi 1 saatte toplayabiliyorduk. Şimdi ise 5 gün boyunca gezdik ama o kadar şişeyi toplayamadık" şeklinde konuştu. Ek olarak, DOA uygulamasının başarısının plastik ambalaj oranını minimum seviyeye indirdiğini belirtti. Bu durum, geri dönüşüm işçilerinin alternatif alanlara yönelmesine sebep oldu ve karton ile naylon gibi diğer atıklara yönelmek zorunda kaldılar.

İstanbul’da DOA sistemine gösterilen yoğun ilgi kağıt toplayıcılarını şaşırttı