Yeni Birlik Gazetesi Gündem İstanbul’da Diplomasi Trafiği: Hedef Meksika ile 5 Milyar Dolar Ticaret

İstanbul’da Diplomasi Trafiği: Hedef Meksika ile 5 Milyar Dolar Ticaret

Parlamentolar Arası Birlik 152. Genel Kurulu kapsamında Meksikalı ve Bosna Hersekli mevkidaşlarıyla bir araya gelen Numan Kurtulmuş, ticaret hacminde 5 milyar dolar hedefi ve Filistin davasına destek vurgusu yaptı.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, İstanbul’da düzenlenen Parlamentolar Arası Birlik (PAB) 152. Genel Kurulu marjında önemli ikili temaslarda bulundu. Hilton İstanbul Bomonti Otel ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşen görüşmelerin ilk durağında, Türkiye’nin Latin Amerika’daki stratejik ortağı Meksika’nın Temsilciler Meclisi Başkanı Kenia Lopez Rabadan yer aldı. Görüşmede, iki ülke arasındaki köklü bağların parlamenter diplomasiyle güçlendirilmesi üzerinde duruldu.

Ticarette 5 Milyar Dolarlık Stratejik Hedef

Meksika ile olan ekonomik ilişkilere dikkat çeken Kurtulmuş, 2025 yılı itibarıyla 2,6 milyar dolar seviyesinde olan ikili ticaret hacminin, belirlenen 5 milyar dolarlık hedefe ulaştırılması gerektiğini ifade etti. G20 ve MIKTA gibi uluslararası platformlarda sergilenen yakın iş birliğinin altını çizen TBMM Başkanı, hedeflenen rakamlara ulaşmak için müşterek çalışmaların ve sektörel ortaklıkların yoğunlaştırılmasının kritik önem taşıdığını vurguladı.

Filistin Konusunda Ortak Vicdan Vurgusu

Görüşmenin bir diğer önemli başlığı ise Filistin’de yaşanan insani kriz oldu. Meksika hükümetinin Filistin meselesindeki tavrını takdirle karşıladıklarını belirten Kurtulmuş, bölgede işlenen insanlık suçlarını dünyanın karşı karşıya olduğu en büyük sınav olarak nitelendirdi. Filistin halkının haklı davasına destek veren ülkelerin kararlılığının, küresel adaletin tesisi adına umut verici olduğunu dile getirdi.

Bosna Hersek ile Parlamenter İş Birliği

Numan Kurtulmuş, PAB temasları kapsamında Bosna Hersek Halklar Meclisi Başkanı Kemal Ademoviç ile de bir araya geldi. Tarihi ve kültürel bağların güçlü olduğu Bosna Hersek ile yürütülen görüşmede, ikili ilişkilerin parlamentolar düzeyinde daha etkin hale getirilmesi için atılacak adımlar değerlendirildi. Görüşmeler, tarafların bölgesel istikrar ve parlamenter diplomasi konusundaki kararlılıklarını teyit etmeleriyle sona erdi.