Yeni Birlik Gazetesi Gündem İstanbul’da kentsel dönüşüm fırtınası: 67 bina aynı anda yenileniyor!

İstanbul’da kentsel dönüşüm fırtınası: 67 bina aynı anda yenileniyor!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinesinde yürütülen Yarısı Bizden Kampanyası, Zeytinburnu Seyitnizam Mahallesi’nde 3 sokakta eş zamanlı yürütülen dev dönüşüm projesiyle İstanbul’un deprem direncini artırıyor.

İstanbul’un yapı stokunu depreme karşı dirençli hale getirmeyi amaçlayan Yarısı Bizden Kampanyası, Zeytinburnu’nda devasa bir saha operasyonuna dönüştü. Seyitnizam Mahallesi’nde yer alan 3 ayrı sokakta başlatılan eş zamanlı kentsel dönüşüm hamlesi, riskli yapıların yerine modern ve güvenli yaşam alanları inşa ediyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, bölgedeki yoğun çalışmaları sosyal medya hesapları üzerinden paylaşarak, İstanbul genelinde yürütülen kararlı mücadeleye dikkat çekti. Bakan Kurum, 67 binanın aynı anda yenilendiği projenin mega kentin güvenli geleceği adına kritik bir eşik olduğunu vurguladı.

Seyitnizam Mahallesi’nde 3 Sokak Baştan Aşağı Yenileniyor

Zeytinburnu Seyitnizam Mahallesi’ndeki dönüşüm aksında toplam 117 yapı yer alıyor. Yürütülen planlı çalışmalar kapsamında şu ana kadar 50 binanın dönüşüm süreci başarıyla tamamlandı. Geriye kalan 67 yapıda yapılan karot testleri ve risk tespitlerinin ardından ilk etapta 8 binanın yıkımına başlandı.

Devletin sağladığı finansal kolaylıklar sayesinde yürütülen projede hak sahiplerine konut başına 875 bin TL hibe, 875 bin TL uygun koşullu kredi ve 125 bin TL taşınma yardımı sunuluyor. Kampanya süresinin 31 Aralık 2026 tarihine kadar uzatılması, riskli yapısını yenilemek isteyen vatandaşlar için önemli bir zaman penceresi oluşturuyor.

Mahalle Sakinleri Yıllardır Süren Deprem Korkusunu Anlattı

Bölgede onlarca yıldır ikamet eden mahalle sakinleri, eski yapıların oluşturduğu tehlike nedeniyle sürekli endişe içinde yaşadıklarını dile getirdi. Oturdukları 32 yıllık binanın dayanıksız olduğunu belirten Eyüp Diker, devletin sunduğu maddi imkanların karar alma süreçlerini hızlandırdığını ifade etti.

Marmara Depremi sonrasında uzun süre evlerine giremediklerini aktaran Mehmet Şefik Çelik ise aylarca parklarda yaşamak zorunda kaldıklarını, sunulan bu destek paketi sayesinde nihayet güvenli bir yuvaya kavuşacaklarını söyledi. 40 yıldır aynı sokakta oturan Mehmet Aygün de çürük binaların yıkılıp yenilenmesinden duyduğu memnuniyeti paylaşarak projeye destek veren kurumlara teşekkür etti.

Deprem Riski Sıfırlanana Kadar Çalışmalar Sürecek

Kentsel Dönüşüm Başkanlığı Dönüşüm Hizmetleri Daire Başkanı Oğuzhan Çiftçi, Zeytinburnu’nun Bahçelievler ve Avcılar’ın ardından en çok dönüşüm talebi alan üçüncü ilçe olduğunu açıkladı. Bölgede bugüne kadar 5 binden fazla bağımsız bölümün destek kapsama alındığı belirtildi.

İstanbul genelinde yürütülen çalışmalarda 384 binden fazla bağımsız bölüm dönüşüm sürecine dahil edilirken, yetkililer yıl sonuna kadar riskli yapı onayını tamamlayan tüm vatandaşların bu imkanlardan yararlanabileceğini hatırlatarak zamanın verimli kullanılması çağrısında bulundu.