Toplu Sözleşmede Tıkanıklık Grevle Yanıt Buldu
İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki İZELMAN, İZENERJİ ve EGEŞEHİR şirketlerinde çalışan yaklaşık 23 bin emekçi, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde yaşanan anlaşmazlık nedeniyle 28 Mayıs’ta greve gitmişti. Aradan geçen 6 günün ardından, hem işçiler hem de İzmir halkı çözüm bekliyor.
Konak’ta bulunan Genel-İş Sendikası İzmir Şubeleri binası önünde toplanan işçiler, “Sadaka değil, toplu sözleşme” yazılı pankartlarla sloganlar eşliğinde Kültürpark’taki Büyükşehir Belediyesi binasına yürüdü. Yürüyüş sırasında Basmane Meydanı'nda kısa süreli oturma eylemi gerçekleştiren işçiler, kamuoyunun dikkatini sürece çekmeyi hedefledi.
Sendikadan Uzlaşı Çağrısı: “Masaya Birileri Girmeli”
Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Ercan Gül, belediye binası önünde yaptığı açıklamada, beş aydır süren toplu iş sözleşmesi müzakerelerinden bir sonuç alınamadığını vurgulayarak, “Gerginlik artıyor, söylemler sertleşiyor. Bu noktada sürecin yapıcı bir şekilde ilerleyebilmesi için araya birilerinin girmesi gerekiyor. Taraflar görüşmeye açık ancak masa sağlıklı kurulamıyor” dedi.
Ercan Gül, bazı kurum temsilcilerinin devreye girdiğini ve bu girişimlerin yapıcı bir zemine evrildiğini belirtti: “Bu masadan artık sonuç çıkmalı, çünkü hem işçiler hem belediye hem de İzmir halkı olumsuz etkileniyor.”
“İzmir Halkı da Bayrama Gülen Yüzle Girsin”
Genel-İş İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Engin Topal da, mücadelelerinin temelinde adaletli ücret dağılımı olduğunu ifade etti. “Eşit işe eşit ücret” talebini yineleyen Topal, “İzmir’in dört bir yanında emek veren çalışanlarımız ve bu hizmetten yararlanan halkımız bayrama huzurla girmeli. Bunun yolu da hakkaniyetli bir sözleşmeden geçiyor” şeklinde konuştu.
“Teklif Kamuoyunda Yansıtıldığı Gibi Değil”
DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ise, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın kamuoyuna açıkladığı teklifin gerçeği yansıtmadığını savundu. “Başkanımız 65 bin TL net maaş önerildiğini söylüyor, ancak günlük yevmiye üzerinden hesapladığımızda bu rakamı istemediğimiz ortaya çıkıyor” diyen Sarı, “Biz en düşük 1731, en yüksek 1947 lira yevmiye istiyoruz. Bu teklifin altındayız. Eğer gerçekten bu ücretler verilecekse hemen imzayı atalım” diyerek müzakereye açık olduklarını belirtti.
Süreçte Sağduyu ve Diyalog Beklentisi
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile sendika arasında yürütülen bu önemli süreçte, taraflardan sağduyulu ve çözüm odaklı adımlar bekleniyor. Hem çalışanların emeğinin karşılık bulması hem de kentsel hizmetlerin aksamadan sürmesi adına, kamuoyunun da dikkatle izlediği bu süreçte uzlaşının sağlanması büyük önem taşıyor.