Yeni Birlik Gazetesi Gündem İZMİR’DE BARAJLAR DOLDU MU! Tahtalı, Gördes ve Diğer Barajlarda Son Doluluk Oranları Ne?

İZMİR’DE BARAJLAR DOLDU MU! Tahtalı, Gördes ve Diğer Barajlarda Son Doluluk Oranları Ne?

İzmir’de aylardır gündemde olan kuraklık ve su krizi, son haftalarda etkili olan yağışlarla birlikte yeniden değerlendirilmeye başladı. Kentin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan barajlarda su seviyeleri artış gösterdi. Özellikle Tahtalı Barajı’ndaki yükseliş dikkat çekti. İZSU’nun 13 Mart 2026 tarihli verileri, İzmir’de baraj doluluk oranlarının son durumunu ortaya koydu. Kentte bazı barajlar yüksek doluluk seviyelerine ulaşırken, ana su kaynağı olan Tahtalı Barajı’ndaki oran halen kritik eşik olarak kabul edilen yüzde 50 seviyesinin altında bulunuyor. Bu nedenle uzmanlar, yağışlara rağmen su tasarrufu çağrılarını sürdürüyor.

İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İZSU), 13 Mart 2026 itibarıyla kentteki baraj doluluk oranlarını güncelledi. Açıklanan veriler, son yağışların barajlardaki su seviyesine olumlu yansıdığını gösterdi.

Uzun süredir kuraklık baskısı altında olan İzmir’de özellikle ocak ve şubat aylarında görülen yoğun yağışlar, baraj göllerindeki seviyeyi kısmen yükseltti. Ancak barajların tamamının güvenli seviyeye ulaştığını söylemek için henüz erken.

Kentin en kritik içme suyu kaynağı olan Tahtalı Barajı’ndaki doluluk oranının yüzde 40 seviyesine yaklaşması, son aylarda görülen en belirgin yükselişlerden biri olarak kaydedildi.

Tahtalı Barajı doluluk oranı yüzde 40 sınırına dayandı

İzmir’in en büyük içme suyu kaynağı olan Tahtalı Barajı’nda mart ayı başından itibaren sınırlı bir yükseliş yaşandı. İZSU verilerine göre barajdaki doluluk oranı birkaç gün içinde kademeli olarak arttı.

11 Mart 2026: %39,88

12 Mart 2026: %39,95

13 Mart 2026: %40,03

Bu oran, geçen yılın aynı dönemine kıyasla dikkat çekici bir iyileşme anlamına geliyor. 13 Mart 2025 tarihinde Tahtalı Barajı’ndaki doluluk oranı yalnızca %15,66 seviyesindeydi.

Son yağışlar sayesinde barajdaki su miktarında artış görülse de, uzmanlar yüzde 50 seviyesinin altındaki doluluk oranının halen risk barındırdığını vurguluyor. Bu nedenle yaz ayları öncesinde yağışların devam etmesi büyük önem taşıyor.

Gördes Barajı’nda yeniden su birikmeye başladı

İzmir’e takviye içme suyu sağlayan Gördes Barajı ise yılın başında kritik seviyelere kadar gerilemişti. 30 Ocak 2026 tarihinde yapılan ölçümlerde barajın doluluk oranı yüzde 0 olarak kayıtlara geçmişti.

Ancak ocak ayının son günlerinde başlayan yağışlarla birlikte barajda yeniden su birikmeye başladı.

Son ölçümlere göre:

12 Mart 2026: %28,22

13 Mart 2026: %28,24

Doluluk oranındaki artış sınırlı olsa da barajın yeniden su tutmaya başlaması olumlu bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Buna rağmen Gördes Barajı’nın su tutma kapasitesi ve altyapısına ilişkin tartışmalar da gündemdeki yerini koruyor.

13 Mart 2026 İzmir baraj doluluk oranları

İZSU’nun açıkladığı son verilere göre İzmir’deki başlıca barajların doluluk oranları şu şekilde:

Tahtalı Barajı: %40,03

Balçova Barajı: %94,10

Ürkmez Barajı: %100

Gördes Barajı: %28,24

Alaçatı Kutlu Aktaş Barajı: %70,27

Veriler bazı barajların oldukça yüksek doluluk oranına ulaştığını gösterse de, İzmir’in içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Tahtalı Barajı’ndaki seviyenin hala kritik sınırın altında olması dikkat çekiyor.

İzmir’de kuraklık sonrası yağışlar barajlara nasıl yansıdı?

İzmir son yıllarda ciddi kuraklık riskiyle karşı karşıya kaldı. 2025 yılında yağış miktarının uzun yıllar ortalamasının oldukça altında kalması, barajlardaki su seviyesini kritik seviyelere düşürdü.

Uzun yıllar ortalamasına göre İzmir’de yıllık yağış miktarı yaklaşık 712 kilogram olarak ölçülüyor. Ancak 2025 yılında bu rakam 430 kilogram seviyesinde kaldı.

2026 yılının ilk aylarında görülen yoğun yağışlar ise tabloyu kısmen değiştirdi. Ocak ve şubat aylarında yağış miktarının 500 kilogramın üzerine çıkması, barajların yanı sıra yer altı su rezervlerinde de sınırlı bir toparlanma sağladı.

Devlet Su İşleri 2. Bölge Müdürü Hüseyin Koray Bilgi de son açıklamasında, nehirlerdeki su seviyesinin neredeyse tam kapasiteye yaklaşmaya başladığını ifade etti.

İzmir’de su kesintileri sona erdi mi?

İzmir’de kuraklık nedeniyle uygulanan planlı su kesintileri, uzun süre kent gündeminin en önemli başlıklarından biri olmuştu. İZSU, 6 Ağustos 2025’ten itibaren bazı mahallelerde gece saatlerinde planlı su kesintileri uygulamaya başlamıştı.

Son yağışların ardından barajlardaki rezervlerin toparlanmasıyla birlikte bu uygulama sona erdirildi. Yetkililer, mevcut su seviyesinin kısa vadede kesinti gerektirmeyecek düzeyde olduğunu belirtiyor.

Buna rağmen uzmanlar, özellikle yaz aylarına girerken su tasarrufunun önemini vurgulamaya devam ediyor. Çünkü ana su kaynağı olan Tahtalı Barajı’nın doluluk oranı henüz güvenli kabul edilen seviyenin üzerine çıkmış değil.