Ege’de Rüşvet ve Yolsuzluk Operasyonu: İki Belediye Başkanı Gözaltında
İzmir merkezli yürütülen geniş kapsamlı yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasında, yerel yönetim kadrolarına yönelik dev bir operasyon gerçekleştirildi. Seferihisar Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen çok yönlü incelemeler sonucunda; suç işlemek amacıyla örgüt kurma, rüşvet, irtikap ve kamu zararına dolandırıcılık iddialarıyla 26 şüpheli hakkında yakalama kararı çıkarıldı. İzmir, İstanbul, Adana ve Aydın’da düzenlenen eş zamanlı şafak baskınlarında, aralarında Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin ve Balçova Belediye Başkanı Onur Yiğit’in de yer aldığı 24 kişi gözaltına alındı.
MASAK ve HTS Kayıtları Çarkı Deşifre Etti
Soruşturmanın seyrini, bilirkişi incelemeleri ve teknik takipler belirledi. Mağdur müteahhitlerin şikayetleri ve etkin pişmanlık yasasından faydalanan bazı şüphelilerin itirafları üzerine derinleştirilen dosya; Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) verileriyle somutlaştırıldı. Şüphelilerin geriye dönük telefon iletişim (HTS) kayıtları ve mali analiz raporları, imar ve inşaat süreçlerinde usulsüz menfaat sağlandığı iddialarını güçlendirdi.
Operasyon kapsamında yapılan adres aramalarında çarpıcı bulgulara ulaşıldı. Seferihisar Belediye Başkan Yardımcısı İ.K.’nin makam odasında ve şüphelilerden M.D.’nin ikametgahında yapılan aramalarda 2 adet ruhsatsız tabanca ile çok miktarda İngiliz sterlini ele geçirildi. Adreslerdeki tüm dijital materyallere ise incelenmek üzere el konuldu.
Seçim Öncesi "Kayıt Dışı" Para Trafiği İddiası
Soruşturmanın en dikkat çekici yönlerinden birini ise 31 Mart 2024 yerel seçimleri öncesinde yaşanan şüpheli para hareketleri oluşturdu. Yasal bağış prosedürlerinin dışına çıkılarak yapılan para transferleri mercek altına alınırken, oklar daha önce rüşvet suçlamasıyla tutuklanan ve CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’nın danışmanı olduğunu beyan eden Özlem Akyılmaz’ın hesaplarına döndü.
Yapılan detaylı hesap incelemelerinde, bazı şüphelilerden Akyılmaz’ın banka hesabına gönderilen paraların, daha sonra Milletvekili Veli Ağbaba’nın şahsi hesabına aktarıldığı öne sürüldü. Bu doğrultuda, Ağbaba hakkında "rüşvet almak" suçlamasıyla hazırlanan fevkalade soruşturma evrakının kısa süre içinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderileceği belirtildi.
Soruşturmanın Geçmişi: Tutuklamalar Başlamıştı
Belediye bünyesindeki imar süreçleri üzerinden menfaat temin edildiği iddiasıyla başlatılan soruşturmanın ilk dalgası geçtiğimiz günlerde yaşanmıştı. Haziran ayı ortasında düzenlenen operasyonlarda, Seferihisar Belediye Başkan Yardımcısı İ.G.P. ve inşaat firması yetkililerinin de aralarında bulunduğu bazı isimler gözaltına alınmış, adliyeye sevk edilen Belediye Başkan Yardımcısı İ.G.P. ile müteahhitler S.B., R.K.B. ve danışman Özlem Akyılmaz tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.
Aynı soruşturma kapsamında daha önce görevden uzaklaştırılan Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa Günay'ın eşi Nermin Günay hakkında adli kontrol kararı verilirken, bazı şüpheliler ise sağlık sorunları ve savcılık ifadelerinin ardından serbest bırakılmıştı. Eş zamanlı operasyonların ardından gözaltına alınan 24 şüphelinin emniyetteki işlemleri devam ediyor.