Yalova ile Japonya’nın Tonami şehri arasındaki köklü kardeşlik ve dostluk ilişkilerinin simgesi olan 37 yıllık Japon Barış Çanı, 14 Eylül gecesi yerinden sökülerek çalındı. Süleyman Bey Mahallesi Cengiz Koçal Caddesi üzerindeki parkta sergilenen 87 kilogram ağırlığındaki dev eser, kent genelinde büyük bir şok ve üzüntü yaratmıştı. Yalova Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün ihbarı üzerine İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri özel bir ekip kurarak geniş çaplı soruşturma başlattı.
KGYS Görüntüleri Hırsızları Adım Adım Ele Verdi
Polis ekipleri, olayın çözülmesi için Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS) kameralarını saat saat inceledi. Elde edilen görüntülere göre, hırsızlık şüphelisi 3 kişi, olay günü sabaha karşı 03.28 sularında Bağlarbaşı Mahallesi’ndeki ikametlerinden ayrıldı. Plakasız ve gri renkli 3 tekerlekli elektrikli bir bisikletle hareket eden zanlılar, saat 03.57’de çanın bulunduğu parka ulaştı.
Yanlarında getirdikleri ağır demir doğrama makaslarıyla çanın kulp kısmını kesen şüpheliler, 87 kilogramlık devasa bronz kütleyi bisikletin kasasına yükleyerek izlerini kaybettirmeye çalıştı.

Yokuşta Kalan Bisiklet ve Karton Hilesi
Güvenlik kameralarından elde edilen diğer ilginç detaylar ise suçun planlanma ve kaçış trajedisini gözler önüne serdi. Çanı taşıdıkları sırada mahalledeki dik rampada elektrikli bisikletin aşırı ağırlık nedeniyle şarjının bittiği tespit edildi. Zorlukla ilerleyen zanlıların, polisin dikkatinden kaçmak amacıyla elektrikli bisikletin ön kısmını kartonla kamufle ederek hırsızlığa devam ettikleri belirlendi.

26 Bin TL’ye Hurdacıya Satıldı
Sürdürülen fiziki takip ve titiz araştırmalar neticesinde, olayın faillerinden biri kısa sürede kıskıvrak yakalandı. Gözaltına alınan şüphelinin ifadesi ve polisin operasyonuyla, tarihi çanın olaydan yaklaşık bir hafta sonra Bağlarbaşı Mahallesi’ndeki bir hurdacıya 26 bin Türk Lirası karşılığında satıldığı ortaya çıktı. Yakalanan şüphelinin bu satıştan payına yalnızca 4 bin 500 TL düştüğü öğrenildi.

Soruşturma ve Arama Çalışmaları Sürüyor
Emniyet birimleri, olayla doğrudan bağlantısı olduğu tespit edilen diğer 2 şüphelinin yakalanması için operasyonlarını yönlendirirken, Yalova ile Japonya arasındaki dostluğun somut nişanesi olan Japon Barış Çanı’nın hurdaya dönüştürülmeden kurtarılması ve yerine konulabilmesi için araştırmalarını aralıksız sürdürüyor.