Kahramanmaraş’ta Karacasu Enkaz ve Yıkıntı Atıkları Geri Dönüşüm Tesisi’nde yaklaşık 750 bin metreküp enkazın bulunduğu 40 bin metrekarelik sahada yaklaşık 200 bin metreküp enkaz agregaya dönüştürülerek ekonomiye kazandırıldı. Sahanın tamamen temizlenmesinin 1,5-2 yıl içerisinde tamamlanması öngörülüyor.
Büyük yatırım ve günlük ayrıştırma kapasitesi
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, 6 Şubat depremlerinin ardından Dulkadiroğlu ilçesindeki Karacasu Enkaz ve Yıkıntı Atıkları Ayrıştırma Tesisi’ni 100 milyon liralık yatırımla hizmete almıştı. Tesiste, günlük 4 bin ton enkaz atığını ayrıştırma kapasitesi ile dikkat çekiliyor. Deprem sonrası yıkılan ya da kontrollü şekilde yıkımı gerçekleştirilen binaların enkazları, titizlikle taşınarak burada detaylı bir şekilde ayrıştırılıyor.
Enkaz dönüşüm süreci ve çevre koruma
Beton, demir, asfalt ve diğer geri dönüştürülebilir malzemeler, modern sistemlerle birbirinden ayrılarak geri dönüşüm sürecine kazandırılıyor. Elde edilen beton, demir ve asfalt gibi malzemeler, Kahramanmaraş genelinde sürdürülen altyapı çalışmaları ile yol yapım ve onarım projelerinde kullanılıyor. Bu sayede belediye önemli ölçüde maliyet tasarrufu sağlarken, doğal kaynakların tüketimi de minimuma indiriliyor.
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Atık Yönetimi Şube Müdürü Abdülaziz Büyükçapar, bu sahada yaklaşık 750 bin metreküp enkaz ve yıkıntı atığının mevcut olduğunu belirtti. Geri dönüştürülebilir atıkların ayrıştırılması ile çevre kirliliğinin önlenmesi hedefleniyor. Kalan miktarın ise 1,5-2 yıl içerisinde tamamen temizlenmesi öngörülüyor.

TESİSTE, GÜNLÜK 4 BİN TON ENKAZ ATIĞINI AYRIŞTIRMA KAPASİTESİYLE DİKKAT ÇEKİYOR. DEPREM SONRASI YIKILAN YA DA KONTROLLÜ ŞEKİLDE YIKIMI GERÇEKLEŞTİRİLEN BİNALARIN ENKAZLARI, TİTİZLİKLE TAŞINARAK BURADA DETAYLI BİR ŞEKİLDE AYRIŞTIRILIYOR