Bolu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, Mudurnu Enerji Sanayi ve Ticaret AŞ'nin başvurusu üzerine Kartalkaya mevkisinde açılmak istenen 70 metrekarelik restoranın yangın güvenliği incelemelerini tamamladı. Belediye, iş yerinin yangın güvenliği yönünden uygun olduğuna dair yazılı bir belge düzenledi.
Yangın Güvenliği Ekipmanları Tamam
Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Sedat Gülener'in imzasıyla 2 Ocak 2025 tarihinde verilen belgede, restoranın yangın güvenliği için gerekli ekipmanların bulunduğu belirtildi. Bu ekipmanlar arasında 6 kilogramlık kuru kimyevi tozlu yangın söndürücü cihazı, kaçak akım rölesi ve acil aydınlatma sistemi yer alıyor. Ayrıca, restoran içerisinde LPG türü parlayıcı ve patlayıcı maddelerin bulundurulmaması gerektiği vurgulandı. Belgede, yangına sebep olabilecek malzemelerin kullanımı konusunda da dikkatli olunması gerektiği ifade edildi.

Binaların Yangından Korunması Yönetmeliği'ne Uygunluk mu verildi?
Bolu Belediyesi, iş yerinin yangın güvenliği açısından uygunluk gösterdiğini "Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik" çerçevesinde onayladı. Belediye, söz konusu yönetmeliğin 124 ve 125. maddelerine atıfta bulunarak, yangın güvenliği sorumluluğunun iş yeri sahiplerine ait olduğunu belirtti.
Mudurnu Enerji AŞ'nin Restoran Açılışına İzin Verildi
Mudurnu Enerji Sanayi ve Ticaret AŞ, 12 Aralık 2024 tarihinde Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi'nde yayımlanan karar doğrultusunda Bolu'da yer alan "Grand Kartal Otel No: 2/1 Merkez/Bolu" adresindeki restoran açılışı için izin aldı.
Yangın Güvenliği Denetimleri ve Tartışmalar
Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, yangın güvenliği denetimleri ve belgeleriyle ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Özcan, Kültür ve Turizm Bakanı'nın belediyeyi suçladığını belirterek, "Bolu Belediyesi'nden yangın yeterlilik belgesi talep edilen tarih 2007 yılına ait. O tarihten sonra yangına uygunlukla ilgili herhangi bir rapor verilmemiştir" dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı'ndan Yanıt
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise, otelin 2021 ve 2024 yıllarında yapılan denetimlerinde yangın yeterlilik belgelerinin talep edildiğini ve olumlu bir sonuç alındığını belirtti. Bakan Ersoy, "İtfaiye tarafından verilen yangın yeterlilik belgesi mevcut ve bu denetimler düzenli şekilde yapılıyor. Şu ana kadar herhangi bir olumsuz durum bildirilmedi" dedi.