Türkiye, son on yılda sahada sergilediği üstün performansla insansız hava aracı (İHA) teknolojilerinde küresel bir marka haline geldi. Suriye, Karabağ ve Libya gibi kritik çatışma bölgelerinde uyguladığı yenilikçi konseptlerle dünya harp doktrinlerini değiştiren Ankara, şimdi ise havacılık tarihinin en kritik virajlarından birine hazırlanıyor: İnsanlı ve insansız platformların entegre görev icra etmesi (MUM-T).
Hava gücünde çarpan etkisi yaratacak bu yeni konsept; KIZILELMA ve ANKA-3 gibi gelişmiş insansız savaş uçaklarının, KAAN ve HÜRJET başta olmak üzere insanlı jetlerle tam uyum içinde uçmasını hedefliyor.
KIZILELMA’dan İtalyan Testi: Kontrol İnsanlı Pilotlarda
Sürecin sadece teoride kalmadığını gösteren en somut adım, yakın zamanda Baykar ile İtalyan savunma devi Leonardo arasında gerçekleştirilen ortak uçuş testiyle atıldı. Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı KIZILELMA, İtalyan Hava Kuvvetleri’ne ait M-346 eğitim ve hafif taarruz uçağı ile aynı formasyonda havalandı.

Otonom kalkışının ardından insanlı uçağın yanına yaklaşan KIZILELMA, M-346 pilotunun verdiği komutları anlık olarak başarıyla uyguladı. Pozisyon değiştirme, koldan ayrılma ve yeniden biçimlenme gibi zorlu aşamaları sorunsuz tamamlayan insansız jet, görevin ardından kendi meydanına otonom iniş gerçekleştirdi.
TUSAŞ Mimarisi: ANKA-3 ve KAAN İkilisi Oyunu Değiştirecek
Madalyonun diğer yüzünde ise TUSAŞ mühendislerinin imzasını taşıyan ANKA-3 bulunuyor. Derin harekat ve düşük radar kesit alanı kabiliyetiyle öne çıkan ANKA-3, insanlı sistemlerle ortak çalışmaya en yatkın platformlardan biri olarak değerlendiriliyor.

TUSAŞ, ANKA-3’ün ilk prototiplerini şimdiden HÜRJET ile aynı formasyonlarda deneyerek önemli tecrübeler kazandı. 5. nesil milli muharip uçak KAAN’ın gökyüzüyle buluşması ve ANKA-3’ün envantere girmesiyle birlikte, bir KAAN’ın etrafında sürü halinde hareket eden çok sayıda ANKA-3 ve KIZILELMA’dan oluşan "sadık kanat adamı" (Loyal Wingman) konsepti gerçeğe dönüşecek. Ankara’nın bu mimariye ÖZGÜR projesiyle modernize edilen F-16’ları ve HÜRKUŞ’u da dahil etmesi bekleniyor.
Müttefikler Türk Kapısını Çalabilir
İnsanlı ve insansız uçakların ortak harekat kabiliyeti, bugün ABD’den Çin’e kadar tüm küresel güçlerin üzerinde çalıştığı en öncelikli alan durumunda. Ancak Avrupa özelinde bakıldığında, insanlı savaş uçaklarına (Eurofighter, Rafale vb.) eşlik edebilecek bu olgunlukta ve üretime hazır bir insansız jet projesi henüz bulunmuyor.