Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Barış Harekatı’nın 51. yıl dönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, 20 Temmuz 1974'te Türkiye’nin müdahalesinin Kıbrıs Türk halkı için bir dönüm noktası olduğunu vurguladı. Tatar, “Türkiye gelmeseydi, Rumlar bizi acımasızca toplu mezarlara koyacaklardı” dedi.
Tatar, Anadolu Ajansı’na verdiği röportajda, Kıbrıs'taki Türk varlığının ancak Türkiye'nin kararlı askeri müdahalesiyle korunduğunu ifade ederek, “1963’te başlayan saldırılarla Kıbrıs Türkü zaten bir soykırım süreci yaşadı. Eğer harekat olmasaydı, 1974’te bu tamamlanacaktı” şeklinde konuştu.
“Yunan cuntasının hedefi Kıbrıs’ı Yunanlaştırmaktı”
Dönemin siyasi atmosferini hatırlatan Tatar, 15 Temmuz 1974’te Yunanistan’daki askeri cuntanın Kıbrıs'ta darbe yaptığını, Devlet Başkanı Makarios'un devrilerek adanın Yunanistan’a bağlanmasının hedeflendiğini belirtti. “Bu bir işgaldi ve asıl işgalci Yunanistan’dı. Hedef, Ada’daki Türk varlığını yok etmekti” dedi.
Tatar, o dönemde Rumlar tarafından uygulanan şiddetin Birleşmiş Milletler ve İngiltere gibi uluslararası aktörler tarafından görmezden gelindiğini, İngiliz üslerinden yaşanan katliamların sessizce izlendiğini söyledi.
“20 Temmuz, Türk halkının yeniden doğuşudur”
Türkiye’nin 20 Temmuz 1974’te başlattığı harekatın, Kıbrıs Türk halkı için “yeniden doğuş” olduğunu söyleyen Tatar, Mehmetçiğin mücahitlerle buluştuğu günün Kıbrıs Türk halkı açısından bir dönüm noktası olduğunu vurguladı. “Belirsizlik, korku ve umutsuzluk o gün sona erdi” diyen Tatar, Barış Harekatı’nın adaya barış, huzur ve güven getirdiğinin altını çizdi.
“İngilizler, Kıbrıs’ı Rumlaştırmak istedi”
Tatar, İngiltere'nin 1878’den itibaren uyguladığı nüfus politikalarının da Kıbrıs’ın etnik yapısını Rumlar lehine değiştirmeyi hedeflediğini söyledi. “Yunanistan’dan göç teşvik edildi, Türkler göçe zorlandı, Pontuslular dahi Karadeniz’den getirilip yerleştirildi. Kıbrıs’ı Girit ve Rodos’tan sonra 13. ada olarak görüp ilhak etmeye çalıştılar” dedi.
“Türkiye her zaman yanımızda oldu”
Türkiye’nin sadece askeri değil, ekonomik ve altyapısal olarak da Kıbrıs Türk halkına destek sağladığını belirten Tatar, su temini, yeni Ercan Havalimanı ve yakın gelecekte planlanan elektrik projesi gibi hizmetlerin önemini vurguladı. “Ana vatanımız Türkiye, hiçbir zaman fedakarlıktan kaçınmadı. Geleceğe güvenle bakıyoruz” ifadelerini kullandı.
“20 Temmuz’un mimarlarını unutmadık”
Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Barış Harekatı’nın kararını alan dönemin Başbakanı Bülent Ecevit, Başbakan Yardımcısı Necmettin Erbakan ve harekatta emeği geçen tüm devlet adamlarını rahmetle andığını belirtti. 20 Temmuz’da şehit olanlara Allah’tan rahmet, gazilere ise sağlıklı bir ömür diledi.