Türkiye gayrimenkul piyasası, durağan geçen dönemin ardından Haziran ayında adeta küllerinden doğdu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan son veriler, konut satışlarında uzun süredir beklenen canlılığın nihayet başladığını gösteriyor. Haziran ayında ülke genelinde satılan konut sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 35,8 gibi ciddi bir oranda artarak 129 bin 679 seviyesine ulaştı.
Sektör temsilcilerinin yüzünü güldüren bu yükseliş, gayrimenkulün yatırım aracı olarak cazibesini koruduğunu bir kez daha ortaya koydu.
İkinci El Konutlar Pazarın Hakimi
Konut alıcılarının bütçe ve tercih dengesinde ikinci el konutlar yine aslan payını aldı. Haziran ayında el değiştiren konutların dağılımına bakıldığında, ikinci el satışların gücü net bir şekilde görülüyor:
Yeni (İlk El) Konut Satışları: Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 23,1 artışla 43 bin 406 oldu. Toplam satışlar içindeki payı ise yüzde 33,4 olarak gerçekleşti.
İkinci El Konut Satışları: Yıllık bazda yüzde 12,5 artış kaydederek 86 bin 573 seviyesine ulaştı. İkinci el konutlar, yüzde 66,6'lık pay ile pazarın mutlak lideri olmayı sürdürdü.
İpotekli Satışlarda Sürpriz Sıçrama: Yüzde 72,1 Artış!
Finansman erişimindeki zorluklara ve yüksek seyreden faiz oranlarına rağmen, kredili konut satışlarında yaşanan hareketlilik Haziran ayının en büyük sürprizi oldu.
Türkiye genelinde ipotekli konut satışları, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 72,1 oranında rekor bir artışla 25 bin 993 olarak kayıtlara geçti. Bu rakamla birlikte, toplam satışlar içinde ipotekli konutların payı yüzde 20,0 seviyesine yükseldi. Diğer yöntemlerle yapılan konut satışları ise yüzde 7,1 artarak 103 bin 986 oldu ve pazardan yüzde 80,0 pay aldı.
Arındırılmış Verilerde İnce Detay: Takvim etkisinden arındırılmış seriler incelendiğinde, geçen yılın aynı ayına göre ilk el satışlarda yüzde 1,5, ikinci el satışlarda ise yüzde 8,6'lık hafif bir gerileme göze çarpıyor. Ancak mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış aylık verilere bakıldığında, bir önceki aya göre sıfır konutlarda yüzde 2,3, ikinci elde ise yüzde 0,9'luk pozitif bir ivme söz konusu.
Yabancı Yatırımcının Rotasında Rusya Liderliğini Koruyor
Yabancılara yapılan konut satışlarında da Haziran ayında kıpırdanma yaşandı. Yabancı uyruklu kişilere yapılan satışlar, geçen yılın Haziran ayına göre yüzde 20,1 artarak 2 bin 15 oldu. Toplam pazar içindeki payı yüzde 1,6 seviyesinde kalan yabancı satışlarında, Ocak-Haziran dönemini kapsayan ilk yarım yılda ise yıllık bazda yüzde 9,2'lik bir daralma (9 bin 83 konut) dikkat çekti.
Haziran ayında Türkiye'den en çok konut alan ülke vatandaşları:
Rusya Federasyonu: 381 konut
Ukrayna: 170 konut
İran: 170 konut
Ticari Gayrimenkulde de Çarklar Hızlı Dönüyor
Konut sektöründeki bu yukarı yönlü ivme, iş yeri ve ticari gayrimenkul piyasasına da doğrudan yansıdı. İş yeri satışlarında hem ilk el hem de ikinci el segmentinde güçlü artışlar görüldü:
Sıfır İş Yeri Satışları: Yıllık yüzde 30,8 artışla 5 bin 126 oldu.
İkinci El İş Yeri Satışları: Yıllık yüzde 14,6 artışla 11 bin 439 olarak gerçekleşti.
Kredili Ticari Satışlar: İpotekli iş yeri satışları yıllık bazda yüzde 86,7 gibi muazzam bir artışla 745 adede ulaştı.
Arındırılmış serilerde de iş yeri piyasasının aylık bazda sıfır satışlarda yüzde 4,0, ikinci elde ise yüzde 1,4 büyüme göstererek canlılığını koruduğu gözlemlendi.