İstanbul
Parçalı bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi Gündem Koruma mı öldürme mi!

Koruma mı öldürme mi!

​​​​​​​Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı ile AK Parti'nin hazırladığı ve 'İngiliz - Hollanda Modeli' olarak kamuoyuyla paylaştığı Sokak Hayvanlarını Koruma Yasa tasarısı tartışmaları da beraberinde getirdi.

Başıboş köpeklerin kısırlaştırılması ve iğne ile uyutulması seçeneklerini de içeren tasarı siyaset dünyası için de bir sınava döndü. Hayvan hakların savunucuları ise yasaya çok sert tepki gösterdi

HAZIRLANAN YASA TASARISI SİYASET İÇİN SINAVA DÖNÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sokak hayvanlarına ilişkin bir yasal düzenleme talimatı vermesinin ardından AK Parti tarafından hazırlanan ve 'İngiliz - Hollanda Modeli' olarak kamuoyuyla paylaşılan tasarı büyük tartışmalara neden oldu. Hem AK Parti içinden hem de muhalefetten tepkilerin yükseldiği tasarı sokak hayvanlarının toplanıp kısırlaştırılması ve uyutulması seçeneklerini içeriyor. Sokak hayvanlarının 30 gün içinde sahiplenilmemesi halinde “uyutularak” yani enjeksiyonla öldürülmesi seçeneği tartışmaların odağını oluşturuyor. Bir yanda sokakların güvenliği diğer yanda sokak hayvanlarının yaşam hakkı siyaset dünyası içinde bir sınava dönmüş durumda.

BAŞIBOŞ KÖPEKLER CİDDİ BİR TEHDİT OLUŞTURMAYA BAŞLADI

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici tartışmalı tasarıya destek verdiklerini açıkladı. Destici, “Bu konuda çok netiz şu anda insan hayatına ciddi tehdit oluşturmaya başladı” dedi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise “Uyutma, hasta, tedavi edilemeyen ve saldırganlığı önlenemeyen hayvanlar üzerinde son tedbir olarak zaten bilim insanları tarafından ifade edilmektedir. Okula giden çocuklar, sabah erken vakitte ibadete giden yaşlılar, aracı olmayan, toplu taşımaya erken vakitte ulaşmaya çalışan vatandaşlar açısından bir güvenlik sorunudur. Meseleye bu sorun görülmeden bakılırsa çözüm olmaz. Diğer yandan bu hayvanların yaşam hakkı vardır ve hayvanseverlerin hassasiyeti vardır" ifadelerini kullandı.

İNANCIMIZA UYGUN DEĞİL!

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan da ilgili yasa hakkıında açıklama yaptı. Sokak hayvanlarının uyutulmasına kesinlikle karşı olduklarını ifade eden Erbakan, “Allah'ın verdiği bir canı ancak, Allah alabilir. O bir insan da olsa, hayvan da olsa böyledir. Bu inancımıza da uygun olmayan bir davranıştır” dedi.