Düzenlemeye göre, kripto varlık hizmet sağlayıcıları tarafından yapılan veya aracılık edilen kripto varlık satış ve transfer işlemleri, kripto varlık işlem vergisine tabi olacak. Vergiyi doğuran olay, kripto varlığın satışı veya transferiyle meydana gelecek.
Verginin mükellefi kripto varlık hizmet sağlayıcıları olacak. Kripto varlık işlem vergisi, satış tutarı ya da transfer anındaki rayiç değer üzerinden on binde 3 oranında uygulanacak. Vergi matrahından gider ve vergi adı altında herhangi bir indirim yapılamayacak.
Bir aya ait vergi, izleyen ayın 15’inci günü akşamına kadar beyan edilerek aynı süre içinde ödenecek. Düzenlemede yer alan tanımlar bakımından Sermaye Piyasası Kanunu hükümleri esas alınacak.
Platform Kazançlarına Yüzde 10 Tevkifat
Teklifte, Gelir Vergisi Kanunu’na “Kripto varlıkların vergilendirilmesi” başlıklı yeni bir madde ekleniyor. Buna göre, Sermaye Piyasası Kanunu’na tabi platformlarda gerçekleştirilen kripto varlık işlemlerinden elde edilen kazanç ve iratlar üzerinden yüzde 10 oranında vergi tevkifatı yapılacak.
Tevkifat, platformlar tarafından takvim yılının üçer aylık dönemleri itibarıyla uygulanacak. Gelir sahibinin gerçek ya da tüzel kişi olması, tam veya dar mükellefiyeti, vergiden muaf olup olmaması ya da kazancın istisna kapsamında bulunması tevkifatı etkilemeyecek.
Aynı kripto varlığın farklı tarihlerde alınması ve bir kısmının elden çıkarılması halinde “ilk giren ilk çıkar” yöntemi uygulanacak. Komisyonlar ve ödenen işlem vergisi, tevkifat matrahının belirlenmesinde dikkate alınacak.
Zarar Mahsubu ve Beyan Esasları
Aynı tür kripto varlık işlemlerinden doğan zararlar, takvim yılı aşılmamak kaydıyla izleyen dönemlerin tevkifat matrahından mahsup edilebilecek. Tevkifata tabi tutulan kazançlar için gerçek kişiler yıllık veya münferit beyanname vermeyecek. Ticari faaliyet kapsamında elde edilen gelirler ise ticari kazanç hükümlerine göre değerlendirilecek.
Sermaye Piyasası Kanunu’na tabi olmayan platformlar üzerinden yapılan işlemlerden elde edilen gelirler ise yıllık gelir vergisi beyannamesiyle beyan edilecek.
Platformlar, tevkif ettikleri vergileri izleyen ayın 26’ncı günü akşamına kadar beyan ederek ödeyecek. Cumhurbaşkanı, yüzde 10’luk tevkifat oranını sıfıra kadar indirmeye veya bir katına kadar artırmaya yetkili olacak.
Düzenleme, yayım tarihinden itibaren ikinci ayın başında yürürlüğe girecek.