Yeni Birlik Gazetesi Gündem Kültür Ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy: "Kapatma Kararını Biz Alıyoruz, Belediyeler Uyguluyor"

Kültür Ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy: "Kapatma Kararını Biz Alıyoruz, Belediyeler Uyguluyor"

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2021 ve 2023 yıllarında yapılan düzenlemelerle, turizm işletme belgesi almayan konaklama tesislerinin kapatılmasına karar verdi. Bakanlık, 2022'den itibaren 4.380 tesisin yeterliliklerini denetleyerek, bu tesislerin kapatılması için işlem başlattı. En fazla kapatma kararı, İstanbul, İzmir ve Sakarya'da alındı. Bakan Ersoy, belediyelere bu süreci hızlandırma talimatı verdi.

Türkiye’de turizm sektöründe önemli bir değişiklik yaşandı. 2021 ve 2023 yıllarında yapılan düzenlemelerle, belediyeler ve il özel idarelerinden iş yeri açma ve çalışma ruhsatı almış olan konaklama işletmelerinin, altı ay içinde turizm işletme belgesi almaları zorunlu hale getirildi. Aksi takdirde, turizm işletme belgesi almayan tesislerin iş yeri açma ve çalışma ruhsatları, yetkili idareler tarafından bir ay içinde iptal edilerek faaliyetlerine son verileceği belirtildi.

bakanlık çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor 

Kültür ve Turizm Bakanlığı, söz konusu mevzuat değişikliğinden sonra yoğun bir denetim programı başlattı. Bakanlık, 2022 yılından itibaren turizm tesislerinin yeterliliklerini denetledi ve eksikliklerini tamamlamayan 4.380 tesisin kapatılması için işlem başlattı. Kapatma kararı verilen tesisler, belediyeler ve il özel idareleri tarafından, iş yeri açma ruhsatı ve çalışma ruhsatı vermeye yetkili olan idareler tarafından uygulandı.

Türkiye genelinde toplamda 25 bin 908 turizm tesisi bulunurken, bu uygulama kapsamında tesislerin yüzde 16,9’unun yeterlilik standartlarını sağlamadığı için kapatıldığı açıklandı.

son üç yılda en çok kapatma izmir'de yaşandı 

Son üç yıl içinde kapatma kararı alınan turizm tesislerinin en fazla bulunduğu şehirler sırasıyla İstanbul, İzmir ve Sakarya oldu. İstanbul’da 767 tesis, İzmir’de 515 tesis ve Sakarya’da ise 499 tesis kapatıldı. Muğla (424 tesis), Antalya (386 tesis), Aydın (226 tesis) ve Çanakkale (179 tesis) gibi turizm cennetlerinde de önemli sayıda tesisin kapatılması kararı alındı.

Kapatılan tesis sayısı 

Turizm yeterliliklerini yerine getirmediği için kapatılan tesislerin yoğun olduğu diğer iller şunlar:

  • Muğla: 424 tesis
  • Antalya: 386 tesis
  • Aydın: 226 tesis
  • Çanakkale: 179 tesis
  • Bursa: 149 tesis
  • Balıkesir: 131 tesis

Kapatma kararlarının alındığı diğer iller ise şu şekilde sıralanıyor: Denizli, Kocaeli, Nevşehir, Mersin, Kahramanmaraş, Bartın, Şanlıurfa, Tekirdağ, Isparta, Hatay, Edirne ve diğerleri.

kararı biz alıyoruz uygulamayı belediyeler yapıyor

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yakın zamanda yaptığı açıklamada, turizm tesisleriyle ilgili başlatılan denetim sürecinin oldukça yoğun geçtiğini belirtti. Bakan Ersoy, “Kapatma kararlarını biz alıyoruz, uygulamasını belediyeler yapıyor. Son toplantımızda valiliklere talimat verdim ve belediyeleri bu süreci tamamlamaya zorlamalarını istedim” dedi. Ayrıca, Bakan Ersoy, bu tür bir çalışma ile Türkiye’deki turizm tesislerinin belgelerinin düzenli hale getirileceğini ve eksikliklerin giderilmesi için kararlı bir şekilde çalışmalarını sürdüreceklerini belirtti.