TEKNOFEST İnsansız Kara Aracı Yarışması, Mardin’de açılışını gerçekleştirerek teknoloji tutkunlarını bir araya getirdi.
9-12 Eylül tarihleri arasında Artuklu Fuar Alanı’nda gerçekleşecek olan bu organizasyona, Türkiye genelinden 30 finalist takım, yaklaşık 410 genç ile katılmakta. Gençler, geliştirdikleri insansız kara araçlarıyla heyecan dolu parkurda kendilerini gösterecek.
Vali'nin mesajı
Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Tuncay Akkoyun, bu tür organizasyonların Mardin’in eğitim ve medeniyet tarihi üzerindeki önemine vurgu yaptı. Akkoyun, "Mardin’imiz, yüzyıllardır köklü geçmişiyle hem eğitim merkezi hem de medeniyetlerin buluşma noktası olmuştur" diyerek, medreselerin ilim meşalesinin günümüz teknolojisiyle sürdüğünü ifade etti. Ayrıca, yarışmanın getirdiği heyecanla Mardin’in geleceğine ışık tutacağını belirtti.
Gençlerin enerjisi
AK Parti Mardin Milletvekili Faruk Kılıç da, yarışmanın gençler için ne kadar önemli olduğunu altını çizdi. Kılıç, "Kadim Mardin’imizde geleceğin teknolojilerine yön verecek gençlerimizle aynı heyecanı paylaşmanın büyük gururunu hep birlikte yaşıyoruz" şeklinde konuştu.
T3 Vakfı/TEKNOFEST Mardin Proje Sorumlusu Emine Eryağma Güven, yarışmanın sadece bir yarışma değil, gençlerin hayallerini Türkiye’nin geleceği ile buluşturduğunu belirtti. "Güçlü ülkeler yalnızca teknolojiyi kullanan değil, aynı zamanda onu geliştiren ve üreten ülkelerdir" sözleriyle gelen neslin katkısına dikkat çekti.
ASELSAN Proje Yöneticisi Muhammet Hakan Horzum ise, yarışmanın ilk defa geçen yıl Tekirdağ’da gerçekleştirildiğini hatırlatarak, Mardin’de düzenlenmesinin dolaylı olarak bu sürecin devam ettiğini ifade etti.
Yarışmaya katılan takımlardan biri olan Hakan Özdil, savunma sanayisine olan ilgilerinin bu organizasyona katılma sebepleri olduğunu belirterek, rekabette iddialı olduklarını ifade etti. Diğer takım arkadaşı Muhammed Yahya Arslanhan ise, geliştirdikleri aracın teknik özelliklerini anlatarak, "Aracımız Lidya, alüminyum şaseden yapıldı ve ağırlığı yalnızca 85 kilogram" dedi. Özdil, araçlarının boyutuna oranla hızlarının çok daha etkileyici olduğunu da vurguladı.
Yarışma, Mardin’in tarihî yapısını bir arka plan olarak alarak teknoloji ve yeniliği bir araya getirirken, gençlerin geleceğe umutsuz bakmadıklarını gösteriyor.

TEKNOFEST İnsansız Kara Aracı Yarışması Mardin'de başladı