Adalet Bakanı Akın Gürlek, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde İstanbul ve Ankara'da eş zamanlı olarak yürütülen "Siyasal veya Askeri Casusluk" soruşturmasının detaylarını kamuoyuyla paylaştı. Devletin gizli kalması gereken kritik bilgilerine sızan ve kamu kaynaklarını örgütsel çıkarları için kullanan FETÖ-PDY yapılanmasına ağır bir darbe indirildi.
İstihbarat Altyapısına FETÖ Sızması
Soruşturmanın merkezinde, MASAK'ın Entegre Mali İstihbarat Sistemi (EMİS) yer alıyor. Elde edilen bulgulara göre; 2012 ile 2018 yılları arasında EMİS yazılımının geliştirilmesi ve dijital altyapının yönetilmesi süreçleri, FETÖ'nün mahrem yapılanmasıyla bağlantılı kişi ve şirketlere kasıtlı olarak teslim edildi.
Sistemi 2012'den itibaren geliştiren AGMLAB A.Ş. ile MRD A.Ş. ve daha önce KHK ile kapatılan Barış Ata A.Ş. arasındaki karanlık yönetim ilişkileri de gün yüzüne çıkarıldı. Bu şirketlerin ortaklarının, örgütün "askeri ve bilişim mahrem yapılanması" içerisinde üst düzey yöneticiler olduğu tespit edildi.
Devletin Zirvesine Uzanan Usulsüz Sorgulamalar
Operasyonun en çarpıcı ayaklarından birini ise devlet büyüklerine yönelik usulsüz veri takibi oluşturuyor. İncelemelerde, üst düzey devlet görevlilerini veri sızıntılarına karşı koruyan "Siyasi Nüfuz Sahibi Kişiler Listesi" (PEP) sisteminin kasıtlı olarak devre dışı bırakıldığı anlaşıldı.
Bu güvenlik kalkanının kaldırılmasının ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ailesi ve dönemin bakanları hakkında yetkisiz sorgulamalar yapıldığı belirlendi. Sistemi elinde tutan yapının, geriye dönük denetimleri engellemek amacıyla log (işlem) kayıtlarını tutmadığı ve kritik bazı verileri sonradan sistemden tamamen sildiği teknik bulgularla ispatlandı.
22 Şüpheliye Yakalama, 2 Şirkete TMSF Kayyumu
Siber ve finansal güvenliği hiçe sayan bu faaliyetler üzerine harekete geçen emniyet güçleri, aralarında suç tarihinde MASAK Başkan Yardımcısı olarak görev yapan bir ismin de bulunduğu toplam 22 kişi hakkında adli işlem başlattı. Düzenlenen eş zamanlı baskınlarda 5 şüpheli kıskıvrak yakalanırken, yurt dışına kaçtığı belirlenen 16 kişi hakkında "siyasal ve askeri casusluk" suçlamasıyla yakalama kararı çıkarıldı. Bir şüphelinin ise arama çalışmaları devam ediyor.
Soruşturmanın finansal ayağında da kritik adımlar atıldı. EMİS sistemine müdahale eden AGMLAB A.Ş. ve MRD A.Ş. isimli teknoloji şirketlerine mahkeme kararıyla el konuldu ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) kayyum olarak atandı.
Eski MASAK Başkanları İfade Verecek
Skandalın yaşandığı dönemdeki idari zafiyetler ve sorumluluklar da mercek altında. Adalet Bakanı Akın Gürlek'in açıklamalarına göre, söz konusu süreçlerde MASAK Başkanlığı koltuğunda oturan üç eski yöneticinin de adli makamlarca ifadesine başvurulacak. Bakan Gürlek, milli güvenliği tehdit eden ve kritik bilgi sistemlerine sızmaya çalışan tüm yapılara karşı hukuki mücadelenin tavizsiz şekilde süreceğini vurguladı.