Yeni Birlik Gazetesi Gündem Meteoroloji’den çok sayıda il için kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı!

Meteoroloji’den çok sayıda il için kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Hatay ve Osmaniye için kuvvetli yağış, Orta ve Doğu Karadeniz’in iç kesimleri için fırtına uyarısı yaptı.

MUHABİR: Metin Aslanboğa

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, yurdun farklı bölgeleri için kuvvetli yağış ve fırtına uyarısında bulundu. Yapılan son değerlendirmelere göre, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun bazı kesimleri ile Hatay ve Osmaniye çevrelerinde kuvvetli yağış beklenirken, Orta ve Doğu Karadeniz’in iç kesimlerinde kuvvetli fırtına öngörülüyor.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da kuvvetli yağış bekleniyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün açıklamasına göre, bugün güneydoğu kesimlerde görülecek yağışların bazı illerde yerel olarak kuvvetli olacağı tahmin ediliyor. Hakkari, Bitlis ve Muş çevreleri ile Van’ın güney kesimlerinde yağmur ve sağanak beklenirken, Şırnak ve Siirt’in doğu kesimlerinde sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağış öngörülüyor.

Yağışların özellikle 1700 metre ve üzerindeki yüksek kesimlerde kuvvetli karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacağı bildirildi. Bu durumun, bölgede mevcut kar örtüsü ve erime süreçleriyle birlikte çeşitli olumsuzluklara yol açabileceği değerlendiriliyor.

Doğu Anadolu’da akşam saatlerinden sonra etkili olacak

Açıklamada, bu akşam saatlerinden itibaren Doğu Anadolu’nun güney kesimleri başta olmak üzere Malatya, Adıyaman’ın kuzeyi, Elazığ’ın güney ve doğu kesimleri, Tunceli’nin kuzeyi, Erzincan’ın güneyi, Diyarbakır’ın kuzeyi ve Bingöl çevrelerinde aralıklı ve yerel olarak kuvvetli sağanak yağış beklendiği ifade edildi. Cuma günü akşam saatlerinden sonra ise Elazığ il genelinde yağışların etkisini artırması öngörülüyor.

Hatay ve Osmaniye için gök gürültülü sağanak uyarısı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Hatay ve Osmaniye çevrelerinde devam eden kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanağın öğle saatlerine kadar etkisini sürdüreceğini bildirdi. Kuvvetli yağışlarla birlikte sel ve su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, heyelan ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzlukların yaşanabileceği belirtildi. Yağış anında kuvvetli rüzgar ve fırtına ile kıyı kesimlerde hortum riski de uyarılar arasında yer aldı.

Karadeniz’in iç kesimlerinde kuvvetli fırtına bekleniyor

Öte yandan, bu akşam saatlerinden sonra Orta ve Doğu Karadeniz’in iç kesimlerinde kuvvetli fırtına bekleniyor. Tokat ve Amasya çevreleri, Gümüşhane ve Artvin’in kuzeyi ile Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize illerinin iç ve yüksek kesimlerinde rüzgarın saatte 60 ila 80 kilometre hızla eseceği, yer yer 90 kilometreye ulaşacağı tahmin ediliyor.

Trabzon ve Rize’nin yüksek kesimlerinde ise rüzgar hızının yer yer saatte 100 kilometrenin üzerine çıkabileceği bildirildi. Fırtına nedeniyle ulaşımda aksamalar, çatı uçmaları, ağaç devrilmeleri, soba ve doğalgaz kaynaklı zehirlenmeler ile kar örtüsünün bulunduğu yüksek kesimlerde tipi gibi risklerin oluşabileceği ifade edildi.