Türkiye genelinde bir süredir etkisini hissettiren ve mevsim normallerinin oldukça üzerinde seyreden bunaltıcı hava dalgası, yerini derin bir nefese bırakmaya hazırlanıyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün (MGM) haftalık hava tahmin raporlarından derlenen verilere göre, ülke genelinde aşırı sıcaklarla başlayan yeni hafta, ikinci yarıdan itibaren kuzeyli rüzgarlar ve Balkanlar'dan gelecek serinletici yağış kütlelerinin etkisi altına girecek. Perşembe gününden itibaren batı bölgelerden başlayarak azalacak hava sıcaklıklarının, yurt genelinde mevsim normalleri civarına çekilmesi öngörülüyor.
Haftanın ilk günlerinde yurdun büyük bölümünde az bulutlu ve açık bir gökyüzü hakimiyetini sürdürecek. Özellikle Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde termometreler kritik seviyelerde kalmaya devam ediyor. Gün içinde Aydın'da 38, Antalya'da 36 ve Güneydoğu’nun sıcaklık merkezlerinden Diyarbakır'da 40 dereceye kadar ulaşacak sıcaklıklar yaşamı zorlaştırırken, İç Anadolu'da ise başkent Ankara 35 derecelik bunaltıcı bir sıcaklıkla haftayı karşılıyor.
Kuzeyli Rüzgarlar ve Poyrazın Etkisi Kapıda
Salı ve Çarşamba günlerinden itibaren ise hava durumunun seyri değişmeye başlayacak. Marmara ve Karadeniz kıyı şeridi boyunca yerel sağanak yağış geçişleri kendisini gösterecek. Özellikle Çarşamba günü Marmara Bölgesi genelinde poyrazın (kuzeyli rüzgarlar) hızını artırmasıyla birlikte, sıcaklığın getirdiği nem yükü hafifleyecek ve vatandaşlar hissedilir derecede rahatlatıcı bir serinlikle buluşacak.
Meteoroloji uzmanlarının analizlerine göre, asıl köklü değişim Perşembe günü yaşanacak. Balkanlar üzerinden yurda giriş yapacak olan serin ve yağışlı hava kütlesi, batı illerinden itibaren sıcaklık kalkanını kıracak. Bu hava geçişiyle birlikte Ankara'da termometreler 35 dereceden 30 dereceye, İstanbul'da 33 dereceden 28 dereceye, İzmir'de ise 38 dereceden 34 dereceye kadar gerileyerek mevsim şartlarına uyum sağlayacak.
Hafta Sonu İçin Kuvvetli Sağanak Uyarısı
Cuma ve Cumartesi günleri ise serinletici yağışlar etki alanını genişleterek iç kesimlere doğru ilerleyecek. Marmara, Ege, İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinin genelinde gök gürültülü sağanak yağışlar etkili olacak. Cumartesi günü özellikle İç Anadolu Bölgesi'nin tamamı ile Karadeniz genelinde yağışların yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor. Bu süreçte Güneydoğu Anadolu Bölgesi ise yüksek sıcaklık karakterini koruyarak yağış havzasının dışında kalacak.
Pazar günü itibarıyla batı kesimlerde yağış dalgasının etkisini kaybederek sistemi terk etmesi, ancak İç Anadolu'nun doğusu ve Doğu Karadeniz genelinde yer yer etkisini sürdürmesi bekleniyor. Meteoroloji yetkilileri, hafta ortasından itibaren hız kazanacak poyraz ve lokal kuvvetli sağanak yağışların yol açabileceği olumsuzluklara karşı vatandaşların ani sel, su baskını ve ulaşımda aksamalar gibi risklere karşı dikkatli ve tedbirli olması gerektiği konusunda kritik uyarılarda bulundu.