Mahkeme "en üst sınır"dan ceza verdi
Olayın ardından gözaltına alınarak tutuklanan iki sanık hakkında yürütülen yargı süreci tamamlandı. İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi, sanıkların suçu tüm yönleriyle sabit gördü ve her iki sanığı da 24 yıl hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme heyeti, cezada herhangi bir indirim uygulamadı.
Hukuk çevrelerinden emsal vurgusu
Davanın karar duruşmasının ardından açıklamalarda bulunan hukukçular, verilen cezanın benzer davalar için emsal teşkil edeceğine dikkat çekti. Özellikle reşit olmayan faillerin işlediği ağır suçlar konusunda yargının tavrını netleştirmesi açısından bu kararın önem taşıdığı vurgulandı.
Ne olmuştu?
Olay, 24 Ocak 2025 Cuma sabahı saat 08.25 sıralarında Kadıköy’deki tarihi Salı Pazarı’nda meydana geldi. İtalyan şef Andrea Minguzzi ile çellist Yasemin Akıncılar’ın 17 yaşındaki oğlu Mattia Ahmet Minguzzi, iddiaya göre bisikletli bir grupla sözlü bir tartışma yaşadı. Çevredekilerin araya girmesiyle grup dağıldı, ancak Minguzzi alışveriş yapmak için bit pazarına yöneldi. Pazar alanında alışveriş yaparken, daha önce tartıştığı gruptan olduğu öne sürülen B.B. tarafından bıçaklı saldırıya uğrayan Minguzzi, vücudunun beş yerinden yaralandı. Yanında bulunan diğer şüpheli U.B. ise yere düşen genci tekmeledi. Ağır yaralanan Minguzzi, kaldırıldığı hastanede 15 gün süren yaşam mücadelesini kaybetti.
‘ASLANLAR GİBİ YATAR ÇIKARIZ’ DEMİŞLERDİ
Geçtiğimiz haftalarda ortaya çıkan bir mektupta, tutuklu sanıklardan B.B.’nin diğer sanık U.B.’ye cezaevinden mesaj gönderdiği ortaya çıkmıştı. Mektupta B.B., “Yaptık bir şey, cezasını çekiyoruz. Aslanlar gibi yatar çıkarız” ifadelerini kullanmış; cezaevinde düzenini kurduğunu belirtmişti. U.B.’ye hitaben, “Kimseye karışma, tutanak yeme, ama kendini de ezdirme. Orada düzenini kur baba” sözleriyle de cezaevi içinde dikkatli olmasını öğütlemişti. Ayrıca, ailesinin ona destek olup olmadığını sormayı da ihmal etmemişti.
Sanıklar çocuktu, dava büyüktü
Saldırganların 15 yaşında oldukları belirlendi. B.B. ve U.B. hakkında “çocuğa karşı kasten öldürme” suçundan 12’şer ila 15’er yıl hapis istemiyle dava açıldı. Olay günü şüphelilerin yanında bulundukları tespit edilen M.A.D. ve A.Ö. hakkında ise “çocuğu kasten öldürmeye yardım” suçlamasıyla ek iddianame düzenlendi. İki dosya birleştirilerek, dört sanık beşinci duruşmada ilk kez birlikte hâkim karşısına çıktı.
beraat kararını duyan Ahmet Minguzzi'nin annesi fenalaştı
Olay günü şüphelilerle birlikte hareket ettikleri belirlenen ve “çocuğu kasten öldürmeye yardım” suçlamasıyla yargılanan diğer iki sanık M.A.D. ve A.Ö. hakkında ise delil yetersizliği gerekçesiyle beraat kararı verildi. Mahkeme ayrıca bu iki sanığın tahliyesine hükmetti. Tahliye kararı ardından Ahmet Minguzzi’nin annesi Yasemin Akıncılar adliye çıkışında fenalaştı. Gözyaşlarına boğulan Akıncılar, çevredekilerin yardımıyla ambulansa alındı. Sağlık ekipleri tarafından ilk müdahalesi yapıldı.
Minguzzi ailesinin Avukatı Ersan Barkın’dan sert tepki
Ahmet Minguzzi ailesinin avukatı Ersan Barkın, karar sonrası yaptığı açıklamada yargı sürecine ve mahkeme güvenliğine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:
“4 sanığın Ahmet’in çevresini nasıl kuşattığını duruşmalarda net şekilde ortaya koyduk. Buna rağmen sadece 2 sanık hakkında mahkûmiyet kararı verildi. Haksız tahrik indirimi uygulanmadı, bu olumlu bir adımdı. Ancak diğer 2 sanık hakkında beraat kararı verilmesi kabul edilebilir değil. Olayın her anında yer aldılar, bunu delillerle ispatladık.”
Avukat Barkın, adliye koridorlarında alınan yoğun güvenlik önlemlerine de değinerek, “Bana göre bu önlemler, açıklanacak karar nedeniyle mahkemeyi koruma amacı taşıyordu” dedi. Kararın bir bölümüne itiraz edeceklerini açıklayan Barkın, hukuki hakların sonuna kadar kullanılacağını vurguladı.