Yeni Birlik Gazetesi Gündem MSB’den Suriye ve savunma gündemine ilişkin yeni açıklamalar

MSB’den Suriye ve savunma gündemine ilişkin yeni açıklamalar

MSB, Suriye-SDG anlaşmasının sahada takip edildiğini açıkladı. Endonezya’ya askeri gemi satışı için kesinleşmiş bir anlaşma olmadığı bildirildi.

MUHABİR: Gökhan Erek

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), haftalık bilgilendirme toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda gündeme ilişkin değerlendirmeler yapılırken, Suriye’deki gelişmeler ve Endonezya’ya gemi satışı iddiaları hakkında açıklamalarda bulunuldu.

Bakanlık, Suriye Hükümeti ile SDG arasında 30 Ocak’ta imzalanan anlaşmaya ilişkin sürecin sahada yakından takip edildiğini bildirdi.

Suriye-SDG Anlaşmasına İlişkin Açıklama

Toplantıda yöneltilen sorular üzerine MSB, 30 Ocak’ta imzalanan Suriye Hükümeti ile SDG arasındaki anlaşmaya dair değerlendirmede bulundu. Bakanlık açıklamasında, söz konusu anlaşmanın uygulanmasının sahada yakından takip edilmeye devam edildiği ifade edildi.

Açıklamada, sürece ilişkin ilave bir detay paylaşılmadı.

Endonezya’ya Gemi Satışı İddiası

Toplantıda gündeme gelen Endonezya’ya askeri gemi satışı iddialarına da yanıt verildi. MSB, Endonezya’ya yönelik askeri gemi satışı konusunda kesinleşmiş bir anlaşma bulunmadığını açıkladı.

Bakanlık ayrıca Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) dünyadaki ve bölgedeki gelişmeleri takip ettiği, bu gelişmeleri değerlendirdiği ve savunma ile güvenlik ihtiyaçları doğrultusunda planlamalar yaptığı bilgisini paylaştı. Açıklamada, ihtiyaç duyulan platform ve sistemlerin nicelik ve nitelik bakımından eksiksiz şekilde temin edilmesine yönelik çalışmaların sürdüğü belirtildi.

Gemi İnşa Stratejisi ve Devam Eden Projeler

MSB açıklamasında gemi inşa faaliyetlerine ilişkin değerlendirmelere de yer verildi. Gemi inşa planlamalarının, Deniz Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarını önceleyen bir strateji doğrultusunda yürütüldüğü bildirildi. Bu planlamanın, gemi inşa altyapısının geliştirilmesine ve ihracat fırsatlarının değerlendirilmesine imkan sağlayacak şekilde, Savunma Sanayii Başkanlığı ile koordinasyon içinde yapıldığı kaydedildi.

Bu çerçevede, tersanelerde aynı anda 39 geminin inşasının sürdüğü bilgisi paylaşıldı. Bakanlık, bu durumun deniz gücünün yerli ve milli platformlarla geliştirilmesi ve yenilenmesine yönelik kararlılığın göstergesi olduğunu bildirdi.

Haftalık bilgilendirme toplantısında, gündeme ilişkin sorulara verilen yanıtlarla mevcut çalışmalar ve planlamalar hakkında bilgi paylaşıldı.