Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Umman Dışişleri Bakanı Sayyid Badr Al Busaidi ile telefonda görüştü. Masadaki tek ve en kritik gündem maddesi; Orta Doğu’da dengeleri değiştirecek olan İran-ABD müzakere süreciydi. Türkiye, bölgesel barışın tesisi için yürüttüğü yoğun diplomasi trafiğine bir yenisini daha ekledi. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ummanlı mevkidaşı Sayyid Badr Al Busaidi ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, Tahran ve Washington arasındaki nükleer ve siyasi pazarlıkların geldiği son aşamayı ele aldı.
Arabulucu Umman’la Nabız Yoklaması
Görüşmede, geleneksel olarak İran ile Batı arasında "güvenli köprü" ve kilit arabulucu rolü üstlenen Umman’ın yürüttüğü temaslar değerlendirildi. Bakan Fidan ve Al Busaidi, İran ile ABD arasındaki müzakere sürecinde tıkanan noktalar ve çözüm önerileri üzerine fikir alışverişinde bulundu. Türkiye’nin bölgedeki gerilimi düşürmeye yönelik "kolaylaştırıcı" rolü, Umman’ın sahadaki tecrübesiyle bu görüşmede bir kez daha harmanlandı.
Gündem: Müzakerelerde Son Viraj
Bakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre; taraflar, nükleer dosya başta olmak üzere tarafların başlangıç pozisyonlarındaki değişimleri ve olası bir ateşkes ya da uzlaşı takvimini masaya yatırdı. Bakan Fidan’ın, bölgede yeni bir çatışma dalgasını önlemek adına diplomatik kanalların açık tutulması gerektiği mesajını yinelediği öğrenildi.