Yeni Birlik Gazetesi Gündem NATO Genel Sekreteri Rutte: Harika bir zirve gerçekleştirdik!

NATO Genel Sekreteri Rutte: Harika bir zirve gerçekleştirdik!

Ankara'da düzenlenen tarihi NATO Liderler Zirvesi'nin ardından kameraların karşısına geçen Genel Sekreter Mark Rutte, ittifakın her zamankinden daha güçlü olduğunu vurgularken, Türkiye ve ABD arasındaki F-35 sürecine dair dikkat çeken bir mesaj verdi.

Türkiye'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen ve küresel siyasetin merkez üssü haline gelen Ankara NATO Liderler Zirvesi, yoğun geçen iki günlük oturumların ardından resmi olarak tamamlandı. Zirvenin kapanış konuşmasını yapan NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, düzenlediği basın toplantısında ittifakın geleceğine, üye ülkeler arasındaki ilişkilere ve savunma sanayisindeki kritik dengelere yönelik çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

Zirvenin sonuç bildirgesinin detaylarını paylaşan Rutte, ittifak içi bağların kopulmaz bir noktada olduğunu savunarak, "NATO bugün, tarihi boyunca hiç olmadığı kadar güçlü ve kararlı bir duruş sergiliyor. Müttefiklerimiz arasındaki dayanışma en üst seviyede" ifadelerini kullandı.

"Trump'ın İttifaka Bağlılığından Hiç Şüphe Duymadım"

Geçmişte ittifaka yönelik sert eleştirileriyle gündeme gelen ABD Başkanı Donald Trump ile ilgili soruları yanıtlayan Genel Sekreter Rutte, Washington yönetiminin NATO'ya olan sadakatine vurgu yaptı. Rutte, Trump'ın söylemlerine tezat olarak, "ABD Başkanı Trump'ın NATO'nun misyonuna ve geleceğine tamamen bağlı olduğunu her zaman biliyordum. Bugün gelinen noktada ittifakımız, çatlak seslerden uzak, her zamankinden daha büyük bir birlik ve beraberlik içinde hareket ediyor" dedi.

S-400 ve F-35 Gerilimine "Taraf Değilim" Yorumu

Zirvenin en çok merak edilen başlıklarından biri de ABD Başkanı Trump’ın, Türkiye’nin F-35 savaş uçağı programına yeniden dahil edilmesine yönelik yeşil ışık yakması oldu. Gazetecilerin, Türkiye'nin elinde bulundurduğu Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerini hatırlatarak yönelttiği soruya Rutte, temkinli bir yaklaşım sergiledi. Genel Sekreter, "Bu durum tamamen ABD ile Türkiye arasındaki ikili ilişkileri ilgilendiren askeri ve siyasi bir meseledir. İki müttefik ülkenin kendi arasındaki bu süreç hakkında NATO olarak bir yorumda bulunmam doğru olmaz" diyerek topu Washington ve Ankara'ya attı.

Ukrayna Konusunda 32 Ülkeden "Tek Ses" Mesajı

Avrupa'nın güvenlik mimarisini doğrudan etkileyen Ukrayna-Rusya savaşı da Ankara'daki zirvenin ana gündem maddeleri arasında ilk sırada yer aldı. Rutte, ittifaka üye 32 ülkenin de Ukrayna'ya sağlanacak askeri ve lojistik destek konusunda tam bir mutabakat içinde olduğunu açıkladı. Kiev yönetimine verilecek desteklerin kararlılıkla süreceğinin altı çizildi.

Bir Sonraki Zirvenin Adresi Belli Oldu

Ankara'daki tarihi buluşmanın ardından gözler bir sonraki zirveye çevrildi. Genel Sekreter Mark Rutte, basın toplantısının sonunda NATO’nun bir sonraki liderler seviyesindeki büyük buluşmasına Arnavutluk’un ev sahipliği yapacağını ilan ederek konuşmasını noktaladı.