TÜİK verilerine göre Türkiye nüfusunun ortanca yaşı 2025 yılında 34,9’a yükseldi. Ortanca yaş, nüfusu oluşturan bireylerin yaşları küçükten büyüğe sıralandığında ortada kalan kişinin yaşını ifade ediyor. Bu gösterge, 2024 yılında Türkiye genelinde 34,4 olarak kaydedilmişti. Bir yıllık dönemde ortanca yaşta artış gözlendi.
Cinsiyete Göre Ortanca Yaş Dağılımı
Cinsiyet bazında yapılan değerlendirmede, erkeklerde ortanca yaşın 2024’te 33,7 iken 2025’te 34,2’ye yükseldiği belirlendi. Kadınlarda ise ortanca yaş 35,2’den 35,7’ye çıktı. Veriler, her iki cinsiyette de ortanca yaşın arttığını ortaya koydu.
İllere Göre Ortanca Yaş Verileri
Ortanca yaşın iller bazındaki dağılımı incelendiğinde, en yüksek değerin 44 ile Sinop’ta olduğu görüldü. Sinop’u 43,5 ile Giresun ve 43,3 ile Kastamonu izledi. En düşük ortanca yaş ise 21,8 ile Şanlıurfa’da kaydedildi. Şanlıurfa’nın ardından 23,3 ile Şırnak ve 25 ile Siirt geldi. İller arasındaki bu farklılıklar, nüfusun yaş yapısında bölgesel çeşitlilik bulunduğunu gösterdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Doğurganlık ve Nüfus Açıklamaları
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha önce yaptığı açıklamalarda Türkiye’de doğurganlık oranının düşüşüne ve nüfusun yaş yapısındaki değişime dikkat çekmişti. Erdoğan, nüfus artış hızının azaldığını belirterek, toplam doğurganlık oranının nüfusun kendini yenileme seviyesinin altında gerçekleştiğini ifade etmişti. TÜİK verilerine göre geçen yıl toplam doğurganlık hızının 1,48 olarak açıklandığını hatırlatan Erdoğan, bu oranın nüfusun kendini yenileme düzeyi olarak kabul edilen 2,10’un altında kaldığını söylemişti.
“Çok Yaşlı Ülkeler” Sınıflandırması
TÜİK Başkan Yardımcısı Furkan Metin de konuyla ilgili değerlendirmesinde, Türkiye’nin geçen yıl itibarıyla “çok yaşlı ülkeler” sınıfına dahil olduğunu açıklamıştı. Metin, önümüzdeki 25 yıl içinde yaşlı nüfus oranının yüzde 25’in üzerine çıkabileceğini belirtmişti. Doğurganlıktaki düşüşe paralel olarak ortalama yaşın arttığına işaret eden Metin, Türkiye’nin geçmiş yıllara kıyasla farklı bir demografik yapıya doğru ilerlediğini ifade etmişti.