DEM Parti Heyeti, 3 Ekim 2025 tarihinde İmralı Cezaevi’nde, Abdullah Öcalan ile yaklaşık 3,5 saat süren bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmeye ilişkin yapılan yazılı açıklamada, geçen yıl başlatılan sürecin devamlılığına dikkat çekilerek, Türkiye’de bir yılı aşkın süredir sağlanan çatışmasızlık ortamına vurgu yapıldı.
Heyet tarafından yapılan değerlendirmede, “Barış ve Demokratik Toplum Süreci” kapsamında yaşanan gelişmelerin, toplumsal huzura katkı sunduğu belirtilirken, gelinen aşamada "hukuki gerekliliklerin" yerine getirilmesinin önemine işaret edildi.
“Çözüm Yolu Hukuk ve Diyalog Zemininden Geçiyor”
Görüşmede Abdullah Öcalan’ın, dünya genelinde yaşanan uzun süreli çatışmalardan sonra benimsenen çözüm yöntemlerine dikkat çekerek, “müzakereci demokrasi” modeline atıf yaptığı bildirildi. Öcalan, bu yöntemlerin Türkiye’nin hem iç hem de dış meselelerinde değerlendirilebileceğini ifade etti.
Ayrıca, sürecin sadece siyasi değil, hukuki boyutunun da güçlü şekilde ele alınması gerektiği ifade edilerek, Cumhuriyet’in ikinci yüzyılında barış hukuku temelinde bir gelecek inşa edilmesi gerektiği görüşü paylaşıldı.
Hükümetin İrade Ortaya Koyduğu Süreçte Sessizlik ve Güven Ortamı Dikkat Çekiyor
Türkiye, son dönemde terörle mücadelede elde ettiği başarıların yanı sıra, toplumsal mutabakatı güçlendirecek adımları da dikkatle yürütüyor. Terörsüz bir Türkiye için atılan her yapıcı adım, halkın büyük çoğunluğu tarafından takdirle karşılanıyor. Devlet, bu süreçte kararlılığını korurken, tüm tarafların sorumlu bir dil ve tutum içinde olması, huzur ortamının kalıcılığı açısından kritik önem taşıyor.
Toplumsal Mutabakat ve Ortak Gelecek Vurgusu
Gelişmeler, Türkiye'nin 85 milyon vatandaşıyla birlikte ortak geleceğini barış, huzur ve refah temelinde inşa etme vizyonunu güçlendirmektedir. Bu bağlamda, atılan her adımın milli birlik ve beraberliği gözeten, toplumsal kaygılara duyarlı ve hukuk çerçevesinde ilerleyen bir anlayışla ele alınması, ülkemizin istikrarı açısından büyük önem arz etmektedir.