Yeni Birlik Gazetesi Gündem Oğuz Murat Aci soruşturmasında Eylem Tok ve baba Cihantimur'a istenen ceza belli oldu

Oğuz Murat Aci soruşturmasında Eylem Tok ve baba Cihantimur'a istenen ceza belli oldu

Oğuz Murat Aci'nin hayatını kaybettiği olayda iddianame hazırlandı. Anne Eylem Tok ve baba Bülent Cihantimur hakkında 10 yıl hapis talep edildi.

Oğuz Murat Aci’nin hayatını kaybettiği olaya ilişkin yürütülen ilk soruşturma tamamlandı. Eyüpsultan’da meydana gelen kazaya ilişkin hazırlanan iddianamede, anne Eylem Tok ve baba Bülent Cihantimur hakkında 10’ar yıla kadar hapis cezası talep edildi.

İddianamede, 17 yaşındaki Timur Cihantimur’u olay yerinden uzaklaştırdıkları ve delilleri kararttıkları iddia edilen anne ve babanın da aralarında bulunduğu toplam 5 şüpheli hakkında “Suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme” ile “Suçluyu kayırma” suçlamaları yöneltildi.

Kaçış sürecine ilişkin tespitler

İddianamede yer alan bilgilere göre, kazanın ardından Eylem Tok’un oğlu Timur Cihantimur’u kendi ikametine götürdüğü, Bülent Cihantimur’un da kazadan haberdar edilerek aynı adrese geldiği belirtildi. Dosyadaki kamera kayıtlarına göre, bir süre evde kalan şüphelilerin daha sonra araçlarla yola çıktıkları kaydedildi.

Bülent Cihantimur’un kullandığı araç ile Timur Cihantimur’un bulunduğu aracın birlikte hareket ettiği, Eylem Tok ile Ayşe Ceren Saltoğlu’nun ise başka bir araçla takipte bulunduğu ifade edildi. Yol üzerinde valiz aktarımı yapıldığı, ardından Timur Cihantimur, Eylem Tok ve Ayşe Ceren Saltoğlu’nun havalimanına giderek önce Mısır’a, ardından Amerika Birleşik Devletleri’ne geçtiği ve Türkiye’ye dönmedikleri aktarıldı.

Eylem Tok hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı bulunduğu ve kırmızı bülten çıkarıldığı bilgisi iddianamede yer aldı.

Savunma ve savcılığın değerlendirmesi

Bülent Cihantimur’un “kaçış planından haberim yoktu” yönündeki savunmasının, dosyada yer alan tespitlerle çeliştiği belirtildi. Savcılık, tarafların aynı ikamette hazırlık yaptıkları, birlikte yola çıktıkları ve valiz aktarımı gerçekleştirdikleri yönündeki bulgulara dikkat çekerek bu savunmayı kabul etmedi.

Hazırlanan iddianamede, şüphelilerin eylemlerinin suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme ile suçluyu kayırma kapsamında değerlendirildiği ifade edildi.

Olayın geçmişi

Kaza, 1 Mart 2023’te Eyüpsultan’da meydana geldi. Seyir halindeki 3 ATV aracından biri arızalanarak yol kenarına çekildi. Araç tamir edilmeye çalışıldığı sırada aynı yönde ilerleyen iki araçtan birinin yol kenarındaki ATV’lere çarptığı bildirildi.

Kazada yaralanan 5 kişiden Oğuz Murat Aci yaşamını yitirdi. Kazaya neden olan 17 yaşındaki sürücü Timur Cihantimur’un annesini aradığı, Eylem Tok’un olay yerine gelerek oğlunu önce Mısır’a, ardından ABD’ye götürdüğü belirtildi.

ABD’nin Boston kentinde gözaltına alınarak tutuklanan Timur Cihantimur ve Eylem Tok’un Türkiye’ye iade edildiği ve yargılamalarının Türkiye’de devam ettiği kaydedildi.