Orta Doğu’da yeni bir cephe ihtimali
ABD-İsrail ile İran arasında devam eden savaş bölgedeki tansiyonu artırırken, çatışmaların daha geniş bir alana yayılabileceği endişesi güçleniyor.
İran’ın bölgedeki en güçlü müttefiklerinden biri olarak bilinen Hizbullah’ın da savaşın parçası haline gelebileceği konuşulurken İsrail cephesinden dikkat çeken bir hazırlık haberi geldi.
İsrail’in hedefinde bu kez Hizbullah
İngiliz basınında yer alan haberlere göre İsrail ordusu, Lübnan merkezli Hizbullah’a karşı uzun süreli bir askeri harekât planı üzerinde çalışıyor.
Financial Times’ın aktardığı bilgilere göre Tel Aviv yönetimi, kuzey sınırındaki gerilimin artması nedeniyle kapsamlı bir operasyon hazırlığı yürütüyor.
Uzun soluklu askeri plan hazırlanıyor
Haberde İsrail ordusunun yalnızca kısa süreli hava saldırılarıyla sınırlı kalmayacak, kara unsurlarını da içerebilecek geniş çaplı bir operasyon planladığı ifade edildi.
İsrail’in özellikle Lübnan sınırında Hizbullah’ın sahip olduğu füze ve insansız hava aracı kapasitesini büyük bir tehdit olarak gördüğü belirtiliyor.
Son dönemde İsrail ordusunun kuzey cephesinde askeri hareketliliği artırdığı ve bazı birliklerini bölgeye kaydırdığı da aktarıldı.
Hedef Hizbullah’ın füze altyapısı
Financial Times’a konuşan güvenlik kaynakları, İsrail’in olası bir çatışmada Hizbullah’ın füze altyapısını hedef alan kapsamlı bir askeri plan hazırladığını öne sürdü.
Kaynaklara göre Tel Aviv yönetimi, gerilimin daha geniş çaplı bir savaşa dönüşme ihtimaline karşı çok yönlü bir askeri strateji oluşturuyor.
Sınır hattında karşılıklı saldırılar artıyor
İsrail ile Hizbullah arasında son aylarda Lübnan sınırı boyunca sık sık karşılıklı saldırılar yaşanıyor.
İsrail ordusu zaman zaman Lübnan’ın güneyindeki Hizbullah hedeflerine hava saldırıları düzenlerken, Hizbullah da İsrail’e roket ve füze saldırılarıyla karşılık veriyor.
Lübnan’daki saldırılarda can kaybı artıyor
İsrail ordusu 2 Mart’ta Lübnan’dan füze atıldığının tespit edilmesi üzerine ülkenin kuzeyinde alarm sirenlerinin devreye girdiğini açıklamıştı.
Bunun ardından İsrail, Lübnan genelinde özellikle Beyrut’u hedef alan yoğun hava saldırıları düzenledi ve kara operasyonunu genişletme kararı aldı.
Lübnan Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı son verilere göre 2 Mart’tan bu yana düzenlenen saldırılarda 486 kişi hayatını kaybetti, 1313 kişi ise yaralandı.
Uzmanlar yeni savaş cephesine dikkat çekiyor
Uzmanlara göre İsrail’in Hizbullah’a karşı uzun süreli bir operasyon hazırlığında olması, ABD-İsrail ile İran arasında süren savaşın yeni bir cepheye yayılma riskini artırabilir.
Bu durumun Orta Doğu’daki gerilimi daha da tırmandırabileceği ve bölgesel bir savaş ihtimalini güçlendirebileceği değerlendiriliyor.