Yüksek Askerî Şûra (YAŞ), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Beştepe’de toplandı. Yaklaşık 2 saat 20 dakika süren toplantıda Türk Silahlı Kuvvetlerindeki terfi, atama, görev süresi uzatma ve emeklilik kararları bağlandı.
Hava Kuvvetleri tarihinde tarihi terfi
Şûrada alınan kararlar kapsamında Albay Özlem Karapınar’ın tuğgeneralliğe yükseltilmesi kararlaştırıldı. Karapınar, terfi kararının yürürlüğe gireceği 30 Ağustos 2026 tarihinden itibaren Türk Hava Kuvvetlerinin ilk kadın generali olarak görev yapacak. Bu tarihi karar, Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesindeki kadın subayların üst düzey komuta kademelerindeki temsilini bir adım öne taşıdı. TSK tarihindeki ilk kadın general terfisi ise 2022 yılı Yüksek Askerî Şûra kararlarıyla Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde Özlem Yılmaz'ın tuğgeneralliğe yükseltilmesiyle gerçekleşmişti.
Komuta kademesinde görev değişimleri
YAŞ kararları doğrultusunda Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu, kadrosuzluk nedeniyle emekliye sevk edildi. Kadıoğlu’nun yerine Muharip Hava Kuvveti Komutanı Orgeneral Rafet Dalkıran, Hava Kuvvetleri Komutanlığı görevine atandı. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu’nun görev süresi ise bir yıl uzatıldı.
Şûra kapsamında 25 general ve amiral bir üst rütbeye yükseltilirken, 69 albayın general ve amiralliğe terfi ettirilmesine karar verildi. Ayrıca 24 generalin görev süresi bir yıl, 530 albayın görev süresi ise iki yıl uzatıldı. Kararlar doğrultusunda 2 general yaş haddi, 61 general ve amiral de kadrosuzluk nedeniyle emekliye sevk edildi. Emeklilik kararları 30 Ağustos ve 1 Eylül 2026 tarihlerinde yürürlüğe girecek.