Polonya ordusunun geçtiğimiz ay teslim aldığı F-35 tipi savaş uçakları, düzenlenen törenle ilk uçuşlarını gerçekleştirdi. Mayıs ayında Polonya'ya ulaşan bu beşinci nesil hayalet savaş uçakları, "Polonya’ya Hoş Geldiniz" adı verilen özel uçuşta iki adet F-35 ile Lask Hava Üssü’nden havalandı. Uçuşa, F-16 tipi savaş uçaklarının da eşlik ettiği gözlemlendi.
Uçaklar ilk olarak Baltık kıyısındaki liman kenti Gdansk üzerinden geçerek, ardından yaklaşık 284 kilometre uzaklıktaki başkent Varşova'yı da havadan görüntüledi. Tarihi Krakow şehrinin semalarında da seyreden uçaklar, daha sonra Lask’taki üsse geri dönerek, Polonya Cumhurbaşkanı Karol Nawrocki ve Savunma Bakanı Wladyslaw Kosiniak-Kamysz’ın katıldığı bir törenle karşılandı.
Savaş uçaklarının alımına ilişkin anlaşmayı 2020 yılında imzalayan Polonya’nın eski Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak da törendeki isimler arasında yer aldı.
Cumhurbaşkanı Nawrocki, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Bu, Polonya Silahlı Kuvvetleri ve güvenliğimiz açısından tarihi bir gündür. Polonya, benzersiz muharebe kabiliyetlerine sahip beşinci nesil uçakları kullanan seçkin ülkeler arasına katılıyor" dedi. Polonyalı yetkililer, gerçekleştirilen uçuşların sadece tören amaçlı sembolik faaliyetler olmadığını, aynı zamanda bir askeri eğitimin de parçası olduğuna dikkat çekti.
Törene katılan ABD Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Güvenlik Müsteşarı Thomas DiNanno, burada yaptığı konuşmada, ABD’nin "Dış Askeri Finansman" programı kapsamında Varşova yönetimine 4 milyar dolarlık yeni bir askeri işbirliği kredisi sağlayacağını açıkladı. DiNanno, bununla birlikte Polonya’ya sağlanacak toplam kredi miktarının 20 milyar dolara ulaşacağını belirtti. Polonya, geçtiğimiz yıl Temmuz ayında da aynı program çerçevesinde ABD ile 4 milyar dolarlık bir kredi anlaşması imzalamıştı.
Varşova yönetimi, yıl sonuna kadar 11 adet F-35 daha teslim almayı ve 2020 yılında yapılan anlaşma gereği toplam 32 adet F-35’in teslimatının 2029’a kadar tamamlanmasını bekliyor.

POLONYA ORDUSUNUN GEÇTİĞİMİZ AY TESLİM ALDIĞI F-35 TİPİ SAVAŞ UÇAKLARI, DÜZENLENEN TÖRENLE İLK UÇUŞLARINI GERÇEKLEŞTİRDİ.
