İstanbul
Parçalı bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi Gündem Prof. Dr. Aygün Attar'a büyük ödül

Prof. Dr. Aygün Attar'a büyük ödül

Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Üyesi, Türkiye Azerbaycan Dostluk, İşbirliği ve Dayanışma Vakfı Başkanı Prof. Dr. Aygün Attar, Azerbaycan Devlet Başkanı Aliyev tarafından iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesindeki katkıları nedeniyle Dostluk Nişanı'na layık görüldü

Azerbaycan resmî haber ajansı AzerTac’ın yer verdiği haber, ülkemizde de büyük ilgi topladı. 30 yıldan fazladır Türkiye‘de yaşayan Karabağlı bir ailenin evladı olan Aygün Attar’ın doktora tezi, 1918-1920 senesinde varlık gösteren Azerbaycan Halk Cumhuriyeti'nin işgali sonrasında Türkiye‘ye sığınan Azerbaycan siyasi muhacirleri oldu. Polemikhaber'de yer alan habere göre; Attar, 90.yılların başında Türk kamuoyunda pek bilinmeyen Kafkas İslam Ordusunun Azerbaycan’daki faaliyetlerine dair çok sayıda makale ve konferanslara imza attı, hiç bıkmadan usanmadan bir millet iki devlet ülküsünün tarihi geçmişine dikkat çekti.
 

Önemli eserlere imza attı
İlk Azerbaycanlı kadın rektör olarak Türkiye tarihinde yerini alan Profesör Attar, Giresun Üniversitesinin en büyük meydanına Kafkas İslam Ordusu adını verdi ve Anadolu’nun dört bir tarafıyla Osmanlı coğrafyasının çeşitli yerlerinden Azerbaycan ‘da halaskarlık yaparken şehadete eren kahraman Mehmetçik için yerleşkede anıt yaptırdı. TRT tarafından yapılan 4.bölümden oluşan Kafkas İslam Ordusu belgeseline de danışmanlık yapan profesör Attar, ikinci Karabağ savaşında ortaya konulan ruhun 1918 senesinde Azerbaycan milli ordusuyla birlikte vatan topraklarını işgalden azad etmek için ölümüne dövüşen Türk şühedanın ruhuyla aynı olduğu düşüncesini şanlı Azerbaycan Zaferi şerefine kaleme aldığı “ 44 Günün Perde Arkası “ adlı eserinde belirtti.