İstanbul’da onlarca genç, sosyal medyada paylaşılan “oyuncu aranıyor” ilanlarına güvenerek yüksek kazanç umuduyla başvurdu ancak iddialara göre profesyonelce hazırlanmış bir dolandırıcılık ağıyla karşılaştı. Gençler, eğitim ücreti bahanesiyle para ödediklerini ve imzaladıkları sözleşmelerin kendilerine verilmediğini belirterek savcılığa başvurdu.
Başvuruların ardından ortaya çıkan tablo, farklı IBAN’lara yönlendirilen ödemeler, kopyası verilmeyen sözleşmeler ve sonrasında gelen icra takibiyle geniş çaplı bir mağduriyet oluşturdu.
Yüksek kazanç vaat edip sözleşme imzalattılar
Mağdurların anlatımına göre süreç, WhatsApp üzerinden yapılan davetle başlıyor. Reklam filmi ve dizi projeleri için oyuncu seçildiği söylenen gençlere, çekim başı 100 ila 140 bin lira kazanacakları vaat ediliyor.
Görüşmeye giden kişilere hızla bir sözleşme uzatılıyor ve belgeyi okuma fırsatı tanınmadan imzaları alınıyor. Sözleşmenin kopyası verilmezken, eğitim ücreti adı altında 15 bin TL’ye kadar ödeme istendiği aktarıldı.
Ödemelerin şirket hesaplarına değil, farklı firmalara ait IBAN’lara yönlendirilmesi şüpheleri artırdı. Bazı mağdurlar, fatura veya makbuz verilmediğini, aynı sözleşmenin daha sonra teslim edilen kopyayla uyuşmadığını fark ettiklerini söyledi.
“Senet imzalatıp icraya verdiler”
Mağdurların avukatı Beşir Ekinci, sürecin sadece kandırma aşamasıyla sınırlı kalmadığını, şüphelilerin imzalattıkları senetleri daha sonra icra takibi için kullandığını açıkladı:
“Yüksek ücret vaadiyle gençleri davet ediyorlar. Eğitim verileceği söyleniyor ama ortada ne bir eğitim ne de gerçek bir proje var. İmzalattıkları senetleri icra yoluyla tahsil etmeye çalışıyorlar.”
Mağdurlar yaşadıklarını anlattı
Emirhan A., sözleşmeyi okumasına izin verilmediğini ve baskıyla ödeme yaptığını söyledi:
“Bölüm başı 140 bin lira alacağım söylendi. Eğitim sözleşmesi dendi ama hiçbir şey açıklanmadı. 3 bin TL ödedim. İki gün sonra sözleşmeyi almaya gittiğimde bana verilen evrak imzaladığım gibi değildi.”
Bir diğer mağdur Eren S.I. ise sertifika talep edince iletişimin kesildiğini belirtti:
“15 bin TL yatırdım. Bir süre sonra icra geldi. Tehdit edilen arkadaşlarımız var.”
Savcılık soruşturması sürüyor
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına yapılan şikâyetlerin ardından dosya genişletildi. Aynı ilanlarla yüzlerce kişinin daha mağdur edildiği öne sürülüyor.
Uzmanlar, sosyal medyada hızla yayılan bu tür ilanlara karşı özellikle gençlerin daha dikkatli olması gerektiğini vurguluyor. Soruşturmanın ilerleyen günlerde yeni gözaltılara yol açabileceği değerlendiriliyor.