Yeni Birlik Gazetesi Gündem Rize'deki maden kurtarma yarışması, iş güvenliğini ve dayanıklılığı pekiştiriyor

Rize'deki maden kurtarma yarışması, iş güvenliğini ve dayanıklılığı pekiştiriyor

Rize'de 22-25 Eylül 2026 tarihlerinde düzenlenecek Maden Kurtarma Yarışması, maden kurtarma ekiplerini kritik senaryolarda test edecek.

Türkiye Madenciler Derneği (TMD) tarafından düzenlenen 4. Maden Kurtarma Yarışması, 22-25 Eylül 2026 tarihlerinde Rize’de gerçekleştirilecek. Bu organizasyon, Çayeli Bakır İşletmeleri A.Ş.’nin ev sahipliğinde ve Rize Belediyesi'nin desteğiyle düzenleniyor. Yarışmanın amacı, sektördeki iş güvenliği kültürünü pekiştirmek ve acil durumlara müdahale kapasitelerini artırmaktır.

Yarışmanın detayları ve etapları:

Yarışmanın açılış töreni, 22 Eylül Salı günü Rize İsmail Kahraman Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek. Etkinliğe Türkiye’nin önde gelen 13 maden şirketinin arama-kurtarma takımları katılacak. Yarışma, takımların gerçek kaza senaryolarında yeteneklerini sergileyebilecekleri altı farklı kategoride düzenleniyor. Bu kategoriler arasında; 'yeraltı', 'yangın', 'deprem', 'kimyasala müdahale', 'araç kazası' ve 'takım yetkinliği' yer alıyor.

Gerçek senaryolarla hazırlık yapılacak:

Yarışmanın yeraltı arama-kurtarma ve deprem modülleri Çayeli Bakır İşletmeleri A.Ş. maden sahasında icra edilirken, diğer modüller Rize şehir merkezinde halka açık olarak gerçekleştirilecek. Organizasyon sonunda, 25 Eylül akşamı gerçekleştirilecek gala gecesinde ödül töreni yapılacak.

TMD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz, madencilik sektöründe "önce insan" felsefesinin benimsenmiş olduğunu belirterek, "Bu organizasyon, 2019 yılında sadece 5 takımla başladığımız bir yarışma iken, şu anda 13 profesyonel kurtarma takımının ve uluslararası gözlemcilerin katılımı ile büyük bir dayanışma ağına dönüşmüştür," dedi. Yılmaz, Kahramanmaraş merkezli depremlerde maden kurtarma ekiplerinin gösterdiği kahramanlıkları hatırlatarak, "Burada sergilenecek beceriler ve kazanılacak her bir saniye, hayat kurtaracak tecrübeler demektir," ifadelerini kullandı.

Uluslararası Maden Kurtarma Birliği (IMBR) üyesi olan TMD, gelecekte bu yarışmayı uluslararası bir düzeye taşımayı hedefliyor. Bu bağlamda, Türkiye, Azerbaycan ve Yunanistan’dan toplam 5 gözlemci şirket etkinliğe katılacak. Ayrıca Güney Afrika ve Zambiya’dan gelen maden kurtarma profesyonelleri de sahada gözlemci olarak yer alacak.

TÜRKİYE MADENCİLER DERNEĞİ (TMD) ORGANİZASYONUYLA, ÇAYELİ BAKIR İŞLETMELERİ A.Ş. EV SAHİPLİĞİNDE...

TÜRKİYE MADENCİLER DERNEĞİ (TMD) ORGANİZASYONUYLA, ÇAYELİ BAKIR İŞLETMELERİ A.Ş. EV SAHİPLİĞİNDE VE RİZE BELEDİYESİNİN DESTEĞİYLE DÜZENLENEN 4. MADEN KURTARMA YARIŞMASI, 22-25 EYLÜL 2026 TARİHLERİ ARASINDA RİZE’DE GERÇEKLEŞTİRİLECEK.