İstanbul
Parçalı bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi Gündem Rusya İle Ukrayna arasındaki müzakere bu akşam İstanbul'da gerçekleşecek

Rusya İle Ukrayna arasındaki müzakere bu akşam İstanbul'da gerçekleşecek

Barış umutlarının yeniden yeşerdiği bir süreçte, Rusya ve Ukrayna heyetleri üçüncü tur müzakereler için İstanbul’a doğru yola çıktı. Gözler Çırağan Sarayı’na çevrildi.

MUHABİR: Sibel Çınar

rus heyeti Moskova’dan hareket etti

İstanbul, tarihi bir diplomatik buluşmaya daha ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Rusya ve Ukrayna’nın müzakere heyetleri, savaşın başladığı Şubat 2022'den bu yana yürütülen görüşmelerin üçüncü turu için yola çıktı. Zirve, daha önceki iki müzakereye de ev sahipliği yapan Çırağan Sarayı’nda gerçekleşecek.

Rusya tarafının heyetine, önceki görüşmelerde de başkanlık yapan Devlet Başkanı Putin’in Müşaviri Vladimir Medinskiy liderlik edecek. 

Heyette Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Galuzin, GRU Başkanı İgor Kostyukov ve Savunma Bakan Yardımcısı Aleksandr Fomin gibi önemli isimler yer alıyor. Moskova’dan İstanbul’a hareket eden Rus uçağının yola çıktığı bilgisi RIA ajansı tarafından doğrulandı.

Ukrayna heyetinde değişiklik yok

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, üçüncü tur müzakerelerde görev alacak heyeti resmi kararname ile belirledi. Heyet başkanlığını, Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Rüstem Umerov üstlenecek. Heyet, ikinci tur görüşmelere katılan isimlerden oluşuyor.

Diplomatik kaynaklara göre Ukrayna tarafının yaklaşımı, Şubat 2022’den bu yana ilk defa bu denli netleşmiş durumda. Bu da, zirvede somut ilerleme ihtimalini artırıyor.

Geniş katılımlı diplomatik masa

Her iki taraf da bu kritik buluşmaya üst düzey isimlerle katılıyor. Rus heyetinde bilgi ve istihbarat birimlerinden temsilciler yer alırken, Ukrayna heyetinde Genelkurmay Başkanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Güvenlik Servisi ve Parlamento temsilcileri bulunuyor.

Çırağan Sarayı’ndaki müzakerelerle birlikte, taraflar arasında ilk kez lider düzeyinde zirve yapılmasına yönelik adımların da değerlendirileceği belirtiliyor.

Gözler İstanbul’da, umutlar dikkatli

Her ne kadar müzakerelerin içeriğine dair detaylar henüz kamuoyuyla paylaşılmamış olsa da, sürecin bu turunda daha fazla yapıcı öneri ve diplomatik açılım beklentisi dikkat çekiyor. İstanbul’un bu süreçte diplomasi için güvenli liman olmayı sürdürmesi, uluslararası toplumun da desteğini arkasına alıyor.