Yeni Birlik Gazetesi Gündem Rusya'da yakıt depolamak yasaklandı: İstasyonlara muhafız!

Rusya'da yakıt depolamak yasaklandı: İstasyonlara muhafız!

Ukrayna'nın rafineri saldırıları sonrası Rusya'da akaryakıt krizi büyüyor; İrkutsk bölgesinde 'yüksek hazırlık durumu' ilan edilirken araç başına 50 litre sınırı getirildi.

Rusya Federasyonu’na bağlı İrkutsk bölgesinde baş gösteren akaryakıt tedariki sorunları, yerel yönetimi radikal kararlar almaya itti. Bölgede derinleşen yakıt krizinin etkilerini hafifletmek amacıyla "yüksek hazırlık durumu" ilan edildiği duyuruldu. Krizin halka yansımasını azaltmayı hedefleyen yeni tedbirler kapsamında, akaryakıt istasyonlarında uzun kuyrukların önüne geçilmesi için kota uygulamasına geçiliyor.

Araç Başına 50 Litre Kotası ve Bidon Yasağı

İrkutsk Valisi Igor Kobzev tarafından yapılan resmi açıklamada, öncelikli hedefin istasyonlardaki yoğunluğu kontrol altına almak ve sınırlı olan yakıt arzını adil dağıtmak olduğu belirtildi. Alınan kararlar doğrultusunda, ülkenin enerji devi Rosneft’e ait istasyonlarda araç başına günlük en fazla 50 litre yakıt satışı yapılabilecek.

Vali Kobzev, diğer özel akaryakıt şirketlerinin bu sınırı daha da aşağıya çekebileceğini ifade ederken, karaborsanın ve panik alışverişinin önüne geçmek amacıyla bidon veya benzeri kaplarla akaryakıt alımının tamamen yasaklandığını altını çizdi.

İstasyonlarda Kamu Düzenini Ulusal Muhafızlar Sağlayacak

Söz konusu kısıtlamaların suistimal edilmesini önlemek ve istasyonlarda oluşabilecek gerginlikleri engellemek amacıyla güvenlik önlemleri de en üst seviyeye çıkarıldı. Rusya İçişleri Bakanlığı ile Rusya Ulusal Muhafızları (Rosgvardiya), bölgedeki akaryakıt satış noktalarında kesintisiz devriye görevi yürütecek. Güvenlik güçleri, hem kuyruklarda asayişi sağlayacak hem de belirlenen kotanın üzerinde usulsüz yakıt satışlarını denetleyecek.

Krizin Nedeni: İHA Saldırıları ve Zorunlu Bakımlar

Akaryakıt arzındaki bu tıkanmanın arka planında, Ukrayna’nın Rus petrol altyapısına yönelik gerçekleştirdiği insansız hava aracı (İHA) saldırıları yer alıyor. Saldırılar sonucu hasar gören çok sayıda petrol rafinerisinin zorunlu bakıma alınması, iç piyasadaki üretim dengesini sarstı. Rus hükümeti, iç pazarda fiyat istikrarını korumak adına zaman zaman ihracat yasaklarına başvursa da lojistik ve üretimdeki aksamalar taşrada kısıtlamaları kaçınılmaz kılıyor.

Bölgedeki hareketliliği azaltarak yakıt tasarrufu sağlamayı da amaçlayan Vali Kobzev, temel ihtiyaç sektörleri dışındaki tüm kuruluşlara ve şirketlere personellerini uzaktan çalışma sistemine geçirmeleri yönünde tavsiyede bulundu.

Kısıtlamalar Ülke Geneline Yayılıyor

İrkutsk’taki bu olağanüstü durum Rusya için bir istisna değil. Ülke genelinde başta başkent Moskova ve St. Petersburg gibi metropoller olmak üzere yaklaşık 20 bölgede benzer akaryakıt kısıtlamalarının ve tedarik yönetimlerinin uygulandığı bildiriliyor. Rafinerilerdeki bakım süreçleri tamamlanana kadar stratejik kısıtlamaların devam etmesi bekleniyor.